El nou premi de composició de música per a cobla Certamen Musical Ciutat de Sabadell, organitzat per l'entitat Sabadell, més Música, amb el patrocini de l'Ajuntament de Sabadell i el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), ja té guanyadors. Dos dels guardonats són de les comarques gironines.

Els guardonats són, amb el primer premi, Xavier González Pendón i Ranchal, amb l'obra El vent de la nit; el segon premi és per a en Joan Vila i Safont per Les teranyines que no deixaven veure el sol i el tercer premi ha recaigut a en Jordi Moraleda i Perxachs per L'onze de març del 66. Cal remarcar que tant el guanyador com el segon classificat tenen 22 i 32 anys respectivament, fet que acredita la finalitat del certament: oferir una nova oportunitat als compositors de música per a la cobla.

Obra per a cobla de 6 minuts

El jove Xavier González Pendón i Ranchal ha presentat una obra per a cobla i percussió d'uns 6 minuts de durada. És una composició d'estructura lliure amb un tema amb variacions. "Està influenciada per la música pop" -assegura el seu autor- "i el fet que pogués crear amb més llibertat de l'habitual va ser un estímul".

En González Pendón va estudiar clarinet i tenora amb en Xavier Molina a Blanes. Ha tocat a la Banda Cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes, a la cobla Foment del Montgrí i a la Cadaqués. Actualment forma part de l'orquestra de ball Girasol i estudia composició a l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc).

El segon d'en Joan Vila ofereix una peça per a cobla sola, però sense usar en cap moment el tamborí, ja que el seu autor preferia no incloure-hi cap tipus de percussió. Així, la peça "ofereix la repetició d'un element camuflat", segons en Vila, que evoca una variació constant. L'obra dura uns 6 minuts. En Joan Vila és pedagog musical a Figueres i ha guanyat diversos premis de composició sardanista.

Finalment, Jordi Moraleda i Perxachs ha obtingut la tercera plaça amb una obra que evoca la Caputxinada, la reunió de destacats intel·lectuals catalans, professors universitaris i alumnes per constituir el Sindicat Democràtic d'Estudiants. Aquesta reunió, il·legal segons les lleis franquistes, va acabar amb l'assalt de la policia després de 3 dies de trobada al convent dels Pares Caputxins de Sarrià de Barcelona.

Tant l'assembla constituïda com l'entrada policial va servir per iniciar un moviment transversal de resistència cultural i política catalana que va culminar-se amb la creació de l'Assemblea de Catalunya. L'obra de Moraleda vol reflectir aquests fets.

El Certamen Musical Ciutat de Sabadell atorga tres premis diferents als guanyador: 2.500 ? i un trofeu pel primer classificat, 1.500 ? i un trofeu pel segon i 500 ? i un trofeu pel tercer. Els premis es lliuraran en el decurs del concert que tindrà lloc el proper 29 de gener a les 19.30h. Al Teatre Principal de Sabadell. En aquest concert es podrà escoltar l'estrena pública de l'obra guanyadora, El vent de la nit.

Segons l'organització, "el jurat va tenir problemes per escollir la guanyadora", i es valora positivament la qualitat musical que hi ha hagut al certamen.

Les obres participants havien de ser en format lliure amb una durada màxima de 20 minuts, ja que es buscava excloure'n sardanes. S'hi permetia la fusió d'una altra formació musical amb una cobla així com un element musical aliè a la cobla, com ara un cor, un cantant, un rapsode, etc.