Amb el mateixos actes de l'any passat, al so de trompetes i platerets, amb càrrecs polítics, representants d'institucions i forces vives de la Selva i demarcació gironina, el diumenge 29 de gener el Consell Comarcal, propietari de Montsoriu, convida tothom als actes de celebració del proper aniversari de l'obertura parcial al públic d'aquesta fortalesa situada a 650 metres d'altitud i a cavall dels termes municipals d'Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu. Es repetirà la participació de l'Orquestra Jove de la Selva i la lectura de l'Oda al castell de Montsoriu, a càrrec del seu autor, Jesús Ciuró i no hi mancaran els parlaments de les autoritats. Les úniques novetats seran que les persones que actualment fan de guies aniran disfressades de l'època medieval amb la col·laboració del grup Terra Feudal i es farà un esment especial al primer premi Catalunya Nostra atorgat per la Fundació Privada Castells de Catalunya, presidida pel baró d'Albi, Carles de Montoliu.

El jurat encapçalat per Marta Ferrusola ha distingit Montsoriu al considerar-lo exemple "de proposta destacada en la restauració de castells i l'adaptació a noves utilitats conservant el caràcter original". Igualment, s'ha tingut en compte que el projecte serveix per dinamitzar culturalment i turística els municipis del seu entorn.

El problema d'aquest conjunt fortificat, qualificat com el més gran d'estil gòtic de Catalunya per a la defensa militar, és que la seva reconstrucció s'ha paralitzat per la manca de diners.

Abandonat des del segle XV pels vescomtes de Cabrera i després d'una perllongada etapa d'obres iniciades al 1993, el projecte de la seva rehabilitació s'atura "perquè la falta de subvencions només permet treballs de consolidació i manteniment per evitar possibles esllavissades que puguin posar en perill la integritat física de les persones que el visiten", ha explicat Joan Carles Codolà, responsable de l'àrea de Cultura del Consell Comarcal de la Selva, titular del monument.

El Patronat que gestiona la reconstrucció va acordar obrir-lo parcialment al públic cada cap de setmana a partir de finals de gener del 2011. "Malgrat la retallada del 10% del pressupost de Cultura, la Generalitat seguirà subvencionant Montsoriu perquè és una prioritat dels programes de conservació i recuperació del patrimoni històric i arquitectònic de Catalunya", va manifestar, Xavier Solà, Secretari General de Cultura.

A pesar d'aquestes bones intencions, la realitat posa en evidència que del dit al fet hi ha un gran pas que pot ser circumstancial o definitiu, tenint en compte que fins avui s'hi han invertit dos milions d'euros però, segons el Pla Director, en falten sis més perquè aquest conjunt emmurallat pugui assemblar-se a l'original.