Els Mossos d'Esquadra han detectat una "forta incursió" de les drogues de disseny darrerament. El cap de l'Àrea Central de Crim Organitzat, Quim Francesc, destaca que aquests estupefaents "són fàcils de fabricar i barats", ja que "amb les eines i coneixements adequats" es poden produir en qualsevol lloc.

"Destacaria la ketamina, una droga d'origen veterinari, que té un efecte depressor semblant a l'heroïna i provoca greus danys a la salut". Coneguda amb el sobrenom de "keta" entre els seus consumidors, joves de 15 a 25 anys, prové de Tailàndia, l'Índia o el Pakistan i provoca danys cerebrals.

El seu consum "ha augmentat" sobretot a les rave, les festes alternatives. Aquesta droga es pot injectar, es pot inhalar i també es pot fumar.

Es tracta d'una droga molt nova amb un grup de consumidors encara reduït amb relació a l'haixix o la cocaïna. Un detall que complica la tasca policial per poder descobrir, a través dels serveis d'intel·ligència, els entramats que configuren els seus distribuïdors.

El cop policial més important que s'ha donat contra traficants de ketamina va ser durant el mes de març i va ser batejat amb el nom d'"operació rasta", en al·lusió al tipus de consumidors als quals anava destinada la droga. Van ser intervinguts 43 kg de ketamina.

Però també va aparèixer ketamina en la darrera operació contra la màfia xinesa que es va dur a Barcelona pocs mesos enrere. Aquesta organització criminal explotava sexualment dones xineses.