El president de l'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya (AAVC), Joan Fontcuberta, ha rebutjat la cancel·lació del projecte del Canòdrom com a centre d'art contemporani i ha assegurat que l'alternativa en Fabra i Coats és "una cortina de fum". L'artista ha assegurat que la decisió que va prendre dimarts la comissió delegada del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) és "una calamitat, la consumació d'un desastre anunciat", i ha lamentat que s'hagi anunciat de manera precipitada i sense comptar amb bona part del sector.

Com a alternativa al Canòdrom, el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, i el tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, han proposat els 450 metres quadrats de la planta baixa de l'antiga fàbrica Fabra i Coats, cosa que per a Fontcuberta és una manera de salvar les aparences, "un castell en l'aire".

El president de l'AAVC també ha criticat la nova forma de gestió, que no dependrà d'un director, sinó d'una taula curatorial en què hi haurà diversos equipaments públics, per ser molt ambigu i un invent "que s'han tret de la mànega". "Poden dir missa", ha avançat Fontcuberta, per a qui la credibilitat dels responsables polítics ha quedat més qüestionada que mai.

Dimissió de Mascarell

Per això, l'associació està palpant quin és el sentiment a la resta d'esferes del sector per "fer pinya" i valorar si finalment demanen la dimissió de Ciurana i Mascarell. Fontcuberta també critica el "paper absolutista" que segons la seva opinió està prenent el Macba, i que els representants polítics ho estiguin instrumentalitzant i usant com a mur de contenció. A més, ha titllat de "realment lamentable i indignant" que no s'hagi informat prèviament el director artístic del Canòdrom, Mortiz Küng, que el seu projecte s'ha descartat i que en prescindiran, i que hagi hagut d'assabentar-se'n per la premsa.