A ningú se li escapa que, en temps d'estretors, un dels àmbits que més ha rebut l'impacte de les retallades pressupostàries de les institucions públiques és la cultura. La setmana passada la situació econòmica es van cobrar una nova víctima: l'Espai ZER01 d'Olot, sala d'exposicions temporals a la capital de la Garrotxa i punta de llança d'un projecte nascut per impulsar i difondre la creació contemporània a la demarcació.

Segons publicava ahir el diari El País, al·legant motius pressupostaris, l'Ajuntament d'Olot ha decidit desmantellar l'Espai ZER01 i prescindir també del seu director, David Santaeulària; una decisió que va arribar divendres i per sorpresa, sense avís previ. Mentre que Santaeulària serà indemnitzat pel seu acomiadament, el consistori assegura que, pel que fa a les exposicions que ja estan programades, mantindrà els compromisos adquirits.

La mesura va més enllà d'un reajust pressupostari i suposa deixar òrfena d'art contemporani una ciutat que s'ha convertit en puntal creatiu de la demarcació amb l'Escola d'Art, l'única oficial de les comarques gironines, i que ha crescut gràcies a la retroalimentació entre el centre educatiu i el projecte de Santaeulària que ara desapareix. I és que el tancament de l'Espai ZER01, amb el qual l'Ajuntament es vol estalviar uns 75.000 euros, suposa l'eliminació d'un model cultural de referència, valorat entre els cercles artístics locals i foranis per la seva aposta i suport a l'artista autòcton, acompanyant-lo des del taller fins a la sala d'exposicions.

Amb l'acomiadament de Santaeulària i el tancament de l'Espai ZER01, previsiblement també desapareixen o si més no, reajusten, alguns dels altres pilars de l'efervescència creativa a Olot: la Sala 15, dedicada a l'art emergent, i les ajudes als creadors en forma de beques de suport a la creació, la producció o el comissariat.

A l'espera que es concretin més detalls, la notícia ja ha corregut com la pólvora entre les xarxes socials, i col·lectius com la Nova Adag o l'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya ja hi han mostrat la seva oposició.