El Partit Animalista i l'associació de defensa dels animals AnimaNaturalis han anunciat avui que estudien interposar una denúncia contra els organitzadors del I Festival de Circ a Figueres per utilitzar un elefant com a reclam passejant pels carrers de la capital empordanesa.

Segons un comunicat d'AnimaNaturalis, la denúncia inclouria a l'Ajuntament de Figueres per permetre aquesta pràctica "que vulnera la llei catalana de protecció dels animals".

El Castell de Figueres acull aquest cap de setmana el primer Festival Internacional de Circ que, en principi, no havia d'incloure espectacles amb animals, però les entitats animalistes han denunciat que s'ha utilitzat un elefant indi, al qual van fer recórrer els principals carrers de la ciutat "el primer dia del festival, com a reclam publicitari".

Les associacions en defensa dels animals han recordat que l'article 5 de la llei de protecció dels animals a Catalunya "prohibeix de forma explícita exhibir de forma ambulant com a reclam".

"El nivell de les actuacions en aquest festival ha estat de primeríssim nivell, i no hi havia cap necessitat d'utilitzar animals. Avui dia l'ús d'animals en els circs és una cosa caduca i desfasat perquè cada vegada més gent s'adona del sofriment i de les lamentables vides dels animals de circ", ha afirmat la directora d'AnimaNaturalis a Espanya, Aida Gascón.

Per la seva banda, la portaveu del Partit Animalista, Laura Duarte, ha denunciat que "han actuat per sorpresa, ningú sabia que anaven a treure un elefant per passejar i no ho van anunciar per estalviar protestes o possibles denúncies. Intentarem que això no torni a passar i per això estem estudiant denunciar els organitzadors però també a l'Ajuntament, per permetre-ho ".

Segons aquestes dues entitats, els animals que són obligats a treballar en els circs viuen tancats en petites gàbies "tota la vida" i els mètodes d'aprenentatge perquè facin les seves exhibicions inclouen "càstigs" amb "descàrregues elèctriques, cops o qualsevol altre tipus de atroç correctiu físic ".