El cuiner Joan Roca, xef d'El Celler de Can Roca, ha publicat Roots. Essential Català cuisine, primera traducció a l'anglès d'una obra que reuneix les seves receptes més essencials. Publicat per Librooks, Roots és, segons explica la mateixa editorial, la resposta a "una demanda creixent del públic anglòfon tant en països de parla anglesa nativa com de països on hi ha forta presència de l'idioma".

Joan Roca, recentment reconegut per l'Acadèmia Internacional de Gastronomia (AIG) amb el Grand Prix de l'Art de la Cuisine, ha reunit en el volum un total de 120 receptes amb el millor de la cuina catalana. El llibre, pràcticament impossible de trobar en les seves edicions en català i castellà, recull les receptes de la seva mare Montserrat, plats que ella mateixa ha elaborat al llarg de la seva vida al restaurant Can Roca de Girona.

Amb aquesta edició en anglès, Librooks pretén cridar l'atenció del turista gastronòmic, donar difusió a nivell internacional de la cuina catalana tradicional i, al mateix temps, posar a l'abast del cuiner aficionat els fonaments d'aquesta gastronomia, que "és la base de la cuina que Joan Roca fa a El Celler de Can Roca", recorden les mateixes fonts.

Per temàtiques

Roots estructura les receptes per temàtiques: entrants, amanides, sopes, arrossos, ous, peix, carns, aus i postres, així com un últim apartat dedicat al rebost. El tradicional "fricandó" de vedella, la sarsuela de peix, l'"esqueixada" i la "brandada" de bacallà, l'amanida catalana, la "escudella i carn d'olla", la sopa d'all, l'arròs a la cassola, els canelons, la fideuà, arròs de menuts, l'arròs amb crancs de riu, conill i sípia, la truita amb botifarra negra, el rap a la marinera i el bacallà amb panses i pinyons són algunes de les receptes proposades. Pel que fa a la postres, s'inclouen algunes de les receptes més tradicionals catalanes, com el braç de gitano, la crema catalana, els bunyols de vent, el "pijama", les peres al vi, les farinetes de Fajol i les neules. En l'últim apartat, centrat en el rebost, Roca ensenya a fer les anxoves en sal, els tomàquets en conserva en el seu suc, els préssecs en almívar, el paté, o el confitat en vinagre de col llombarda. També detalla les tècniques de cocció fetes servir i ofereix un breu glossari de productes típics perquè el lector disposi de tota la informació.