Iniciativa (ICV-EUIA) alerta que les màquines poden destruir el jaciment arqueològic prehistòric de Domeny, considerat un dels més antics d'Europa, i que els darrers mesos ha permès recuperar fins a 5.000 peces d'indústria lítica produïda per l'home de neandertal. Segons ha explicat el diputat Joan Boada, l'empresa Abertis, responsable de la construcció del nou enllaç a l'autopista AP-7 al seu pas pels termes de Girona i Sant Gregori, ha decidit que no hi ha més pressupost per invertir en excavacions arqueològiques prèvies a l'execució de les obres. Des del mes de febrer i fins ara, els arqueòlegs han recuperat còdols, nuclis, ascles, entre altres eines lítiques, i fins i tot han localitzat un dels emplaçaments on l'home prehistòric fabricava les seves eines. I tot això s'ha fet excavant tot just un 5% de la superfície acotada del jaciment.

Boada va assegurar ahir en declaracions a aquest diari que preguntarà al Govern de la Generalitat quina serà la seva actuació en la protecció d'aquest jaciment. Així mateix, el diputat elaborarà una proposta de resolució per tal que s'aturin les màquines d'Abertis i no es tornin a posar en marxa fins que s'hagi recollit tot el material d'interès arqueològic que hi pugui haver en el 95% del jaciment encara no explorat.

"Exigirem a la Generalitat que aturi l'obra i posi tots els mitjans perquè un jaciment com aquest no sigui destruït per una entrada brutal de les màquines". "Una obra com aquesta pot esperar unes setmanes més", ha declarat Boada.

El diputat d'Iniciativa té previst presentar els propers dies preguntes al Govern perquè es pronunciï per escrit, i també presentarà una proposta de resolució que es tramitarà a través de la Comissió de Cultura i que obligarà la resta de partits a votar a favor o en contra i, per tant, a posicionar-se. Boada creu que un jaciment com el de Domeny mereix la cura i el respecte que reclamen els experts.