Quan cal optar entre la veritat i el mite, em quedo amb el mite". El cineasta valencià Fran Ruvira recorre a aquestes paraules de John Ford per explicar la seva relació amb l'episodi -real, però carregat de llegenda- del pas d'Orson Welles a principis dels anys 60 del segle XX per les terres del Carxe (on Ruvira va néixer i es va criar) per preparar un western que mai no va rodar.

Aquella aventura frustrada del director de Ciutadà Kane és el punt de partida d'Orson West, el film entre la ficció i el documental que Ruvira va començar a rodar fa una mica més de dos anys i que dissabte de la setmana passada es va projectar per primera vegada al Festival de Cinema d'Autor de Barcelona. A finals de mes està previst que arribi a alguns cines de València, Castelló i Alacant i també de Catalunya. A Madrid s'està tancant la distribució.

Per a Ruvira, nascut al Pinós, aquella història que de nen va sentir sobre la visita d'un director no va passar de la categoria de llegenda, fins que anys més tard, posat en la professió -es va formar primer a València i després a Barcelona-, va descobrir el projecte fallit del western que Welles va voler rodar en aquelles terres.

El cineasta precisa que Orson West "no és una història sobre Welles, sinó sobre el territori on va pretendre rodar un western".

L'àrida regió del Carxe, espai fronterer entre Alacant i Múrcia i l'enclavament més al sud on va arribar l'idioma català, esdevé així protagonista especial de l'òpera prima de Ruvira, en la qual ell mateix apareix davant la càmera en el seu paper de director, ja que el film parla sobretot de cinema i de "la poesia d'allò inacabat", afirma l'autor.

L'argument que ?emmarca tota aquesta reflexió metacinematogràfica és tan real com la pròpia pel·lícula: l'arribada d'un equip de cinema a la zona per rodar un western de baix pressupost.

La gravació suposa el retorn a la seva terra natal de l'actriu protagonista (Sonia Almarcha, La soledad, Crematorio), cosa que tampoc no és ficció, perquè és del ?Pinós, com Ruvira, de manera que poques fronteres queden fermes a la cinta, que adquireix voluntàriament, explica el director, la ?forma d'"esboç" o "relat apuntat". Orson West és una producció de la catalana Canonge Films amb la valenciana Dacsa, i amb finançament del Ministeri de Cultura i de TV3.