La plaça de Sant Jaume de Barcelona va ser ahir d'una acció de suport a la campanya Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, que promou la Fundació Institut Català de la Cuina (FICC). Amb l'objectiu de fer visible la candidatura que es presentarà a l'Unesco l'any vinent, i coincidint amb la Diada de la Cuina Catalana, la Fundació va convocar unes 200 persones, principalment estudiants de restauració i professionals del sector.

Els consellers de Cultura, Ferran Mascarell, i d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, van assistir a l'acte, que ha tingut la complicitat del món casteller. Precisament, aquesta participació es va donar perquè els castells han marcat un precedent com una activitat pròpia de Catalunya que ha aconseguit esdevenir Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

L'objectiu de l'acció era, doncs, donar a conèixer la campanya "arreu del món", a través d'una acció visualment cridanera. I és que els assistents van seguir l'acte enfundats en la vestimenta blanca pròpia dels cuiners. A més, els Castellers de Barcelona van aixecar un castell, en el qual l'enxaneta va ?desplegar una banderola amb el logotip i el lema de la candidatura.

En última instància, la Fundació volia aconseguir una imatge de la plaça plena de gom a gom, que segons van explicar posteriorment, distribuiran a "tots els mitjans estatals i internacionals".

Tradició des del segle XIV

La participació dels castellers no va ser arbitrària, sinó com a exemple d'un altre símbol del país que ja ha obtingut la consideració de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat (l'any 2010). Així s'hi va referir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que va indicar que els castellers "marquen el camí". "Ho són perquè primer ens ho vam creure els catalans i això és el que ara estem a punt d'aconse?guir" amb la candidatura de la cuina catalana, va dir, i es va mostrar convençut que el reconeixement de les institucions internacionals és només una qüestió de temps.

De la seva part, el conseller Josep Maria Pelegrí va fer una crida al conjunt de la ciutadania a participar i a sumar-se al fet gastronòmic, i a la voluntat de reconeixement que existeix ja dins del sector. D'altra banda, Pelegrí va fer una defensa dels productes de proximitat, com un segell d'identitat de la cuina catalana i com un dels seus "grans encerts".

En l'acte també hi va participar la directora de la Fundació, Pepa Aymamí, entre altres personalitats. Va ser ella mateixa qui va manifestar la convicció que la Unesco reconeixerà la cuina catalana perquè és una cuina "documentada des de principis del segle XIV, que te una història darrere feta pas a pas, i que te un corpus del patrimoni culinari català que recull les 1.300 receptes que configuren la cuina catalana".