Hitler i Goethe són els dos protagonistes de la pel·lícula "utòpica" que prepara el cineasta Albert Serra per a la "dOCUMENTA" de Kassel d'aquest any, on també participaran els artistes Dora García i Enrique Vila-Matas i es mostrarà obra de Salvador Dalí i del ceramista Antoni Cumella. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, acompanyat pel director i el director adjunt de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro i Àlex Susanna, van donar a conèixer ahir els convidats catalans del certamen, comissariat en aquesta ocasió per Carolyn Christov-Bakargiev, que ha seleccionat 150 artistes de 55 països diferents.

L'Institut Ramon Llull destinarà 60.000 euros del seu pressupost per col·laborar amb els artistes seleccionats procedents de Catalunya i que exposaran els seus projectes en la "dOCUMENTA", que se celebrarà entre el 6 de juny i el 16 de setembre.

Albert Serra va comentar ahir que realitzarà una pel·lícula en alemany, "fidel a l'esperit de la dOCUMENTA", a partir de l'adaptació textual, "de la primera a l'última paraula", dels llibres Converses amb Goethe, d'Eckermann, i de Les converses privades de Hitler, una recopilació de xerrades del dirigent nazi que pronunciava després de sopar.

El cineasta del Pla de l'Estany va rememorar que va llegir les dues obres fa molts anys i ara la seva intenció és passar-les al cel·luloide, sent fidel al seu particular estil, i amb actors no professionals de Kassel, des del cap de fusteria, a un administratiu i un dels crítics més importants que segueix habitualment el certamen.

La seva intenció és rodar cada dia entre quinze i vint pàgines dels dos llibres, amb dos actors, l'un representant Hitler i l'altre representant Goethe, i complementarà els textos dels dos volums amb aportacions provinents del desaparegut director Fassbinder, que podria interpretar ell mateix. En acabar la jornada de rodatge, Serra i el seu equip muntaran les diferents escenes gravades i s'ensenyaran tres dies després.

Els tres porquets

Durant els últims dies de "dOCUMENTA" està previst que es passi la pel·lícula sencera, d'unes 200 hores i que pensa titular Els tres porquets, durant sis o set dies en un cinema de Kassel. "La temptació de la superficialitat respecte al text en aquest cas s'haurà evitat", va remarcar ahir.