10 de juny de 2012
10.06.2012
Diari de Girona

La periodista Esperança Padilla rep el Tasis-Torrent

La redactora de Diari de Girona es va fer passar per prostituta per explicar la vida en un macroprostíbul

10.06.2012 | 02:00
La periodista Esperança Padilla rep el Tasis-Torrent

RECONEIXEMENTEls Premis de Comunicació Local que la Diputació de Barcelona atorga anualment han guardonat enguany el reportatge "Una nit entre les obreres del paradís", publicat el diumenge 24 d'octubre de 2010 al Diari de Girona i en el qual la periodista Esperança Padilla explicava la seva experiència al macroprostíbul de La Jonquera, després d'infiltrar-s'hi fent-se passar per una professional del sexe.

El 21 d'octubre del 2010 va obrir les portes un macroprostíbul de la Jonquera. Què hi passa a dins? Per esbrinar-ho, la periodista del Diari de Girona Esperança Padilla va fer-se passar per prostituta i va explicar-ho en el reportatge Una nit entre les obreres del paradís, publicat el diumenge 24 d'octubre. Per aquest treball, la periodista ha guanyat el premi Tasis-Torrent, el més veterà dels Premis de Comunicació Local de la Diputació de Barcelona, que es van entregar divendres al vespre a Martorell. És el segon cop que Diari de Girona rep aquest guardó: ja ho havia fet l'any 2004 pel suplement especial Cent anys de Dalí, publicat per commemorar el centenari del naixement del pintor figuerenc.
Padilla va explicar, al recollir el guardó, que el reportatge sobre el macroprostíbul de la Jonquera "va despertar força expectació", i alguns el van considerar "agosarat i de qualitat" quan es va publicar. Altres, va afegir, el van titllar de sensacionalista, "perquè el periodista mai ha de ser part de la notícia". "Nosaltres simplement vam intentar fer periodisme: anar a veure les coses per després explicar-les", va defensar Padilla. El reportatge Una nit entre les obreres del paradís va causar un gran rebombori després de ser publicat, ja que explica d'una forma directa el dia a dia d'una prostituta i descobreix aspectes poc coneguts sobre aquesta professió, sobre la manera com s'entra en aquest món o les condicions en què treballen moltes dones que exerceixen la prostitució en un gran prostíbul, com el de La Jonquera.
Com a exemple, un paràgraf d'aquell treball: "Durant una setmana i tres entrevistes, la primera telefònica i les altres dues personals, em vaig fer passar per una dona amb necessitats econòmiques i sense experiència en la prostitució. Un cop superats certs tràmits amb relativa facilitat, dijous cap a les onze del vespre traspassava les portes del que s'ha publicitat com el bordell més gran d'Europa (...) caminant el més ferm possible sobre uns tacons de deu centímetres i ostentant el dret a fer ús, i fins i tot abús, d'alguna de les 80 habitacions de l'establiment".
A més d'Esperança Padilla i Diari de Girona, els premis Tasis-Torrent van tenir un altre guanya?dor gironí: el premi Rosalia Rovira de Ràdio va ser per a l'espai Solituds, de Ràdio Sant Joan les Fonts. Els conductors d'aquest programa, dedicat a la gent, molts cops gran, que està sola i escolta la ràdio per no estar-ho tant, van dedicar el guardó a Dolors Ferragut, protagonista de l'edició del programa que havien presentat als premis i que va morir fa poc.
La Veu de Lliçà de Vall ha estat guardonada amb el premi Arrel de butlletins municipals; el premi Miramar de televisions locals ha estat per al programa Vallès Feudal de Vallès Oriental Televisió; SomGarrigues ha guanyat el de la millor iniciativa; @VilassardeMar, el compte a Twitter d'aquest Ajuntament, el premi Innova; i el periodista de ràdio Jordi Margarit va rebre el premi d'honor.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona