Al voltant de les set de la tarda d'ahir, els campanars de gairebé 170 esglésies i tres catedrals catalanes van començar a repicar per commemorar el 110è aniversari de la mort de Mossèn Cinto Verdaguer.

El que inicialment havia de ser una iniciativa centrada a Osona, Ripollès i Garrotxa va derivar en un homenatge de caire nacional batejat com el Dia de la Memòria, jornada que s'estrena aquest 2012.

Entre els centres que van fer sonar les seves campanes en honor a Mossèn Cinto Verdaguer destaquen la catedral de Vic, la de Sant Feliu de Llobregat i la de Tarragona, així com unes quantes esglésies de la Catalunya del Nord, "essencials en el cosmos verdaguerià", segons van apuntar els promotors de la iniciativa.

Els promotors de la iniciativa van voler puntualitzar que, arran de la celebració de la festa de corpus, algunes parròquies van decidir avançar o endarrerir uns minuts la repicada. En algunes localitats hi va haver activitats diverses a peu de campanar, com ara interpretacions d'el Cant de la Senyera per part de corals, en funció de la iniciativa autònoma de cada lloc.