Comunistes i democristians, sindicalistes i empresaris, artistes i estudiants. Per al règim franquista tots els que no eren adeptes eren sospitosos. Així ho prova una extensa i detallada llista policial que la revista Sàpiens publica de forma inèdita en el número 118 (juliol 2012). La llista, elaborada el 1969, quan es va declarar l'estat d'excepció per es protestes ciutadanes contra la dictadura, inclou els noms i cognoms dels 462 catalans més vigilats pel franquisme.

En la llista hi ha com a mínim 12 gironins, entre ells un joveníssim Josep Maria Nadal, avui exrector de la UdG, que feia poc havia conegut la presó per haver participat en les protestes universitàries a Barcelona. La llista de fitxats inclou gent com el cineasta figuerenc Pere Portabella, o de l'historiador gironí Santiago Sobrequès, o el poeta de Santa Coloma Salvador Espriu. Uns són descrits com a "catalano-separatistes", els altres com a "comunistes" i, curiosament, Josep Maria Nadal és un "socialista, demócrata-cristiano". La llista l'haurien demanat els governs civils a la policia per controlar la població.

La revista reprodueix la informació literal, tal com la van escriure els funcionaris. L'única cosa que s'ha modificat és l'ordre en què apareixen els noms a dins de cada relació. El web de Sàpiens té un cercador que permet comprobar qui figura a la llista. Les relacions estan dividides en vuit llistes. Les quatre primeres agrupen professionals liberals, artistes i intel·lectuals. Les altres quatre, sindicalistes, comunistes i també les persones vinculades a la Caputxinada del 1966.