Un recull de 49 contes eròtics breus que comencen amb l'home de cromanyó i acaben amb un indignat es va proclamar ahir guanyador del 19è premi de literatura eròtica La Vall d'Albaida, que s'atorga en aquesta comarca del País Valencià. L'escriptor Jep Pastells abraça amb Vides lascives la història eròtica de tota la humanitat, i s'ha convertit en el cinquè gironí en la nòmina d'aquests guardons. Pastells ja va quedar finalista l'any passat, quan la dotació del permi era de 4.600 €; aquest any que ha baixat a 4.000 € s'ha proclamat guanyador. L'obra la publicarà l'any vinent l'editorial valenciana Bromera.

"No m'ha costat un esforç extraordinari entrar en el gènere eròtic, perquè la temàtica del sexe la conec força bé i tinc facilitat per situar-me", ha explicat l'autor. "No són contes per excitar el lector; mès aviat hi predomina la ironia i la reflexió", ha aclarit.

El primer dels 49 relats, que té per protagonista un home de cromanyó, presenta una parella estable que manté unes relacions molt fugaces perquè ell és ejaculador precoç i, a més a més, estèril. Però això no és cap problema per a la dona, perquè és frígida i no té interès en la maternitat, de manera que es troba completament feliç amb la seva parella que no pot deixar-la prenyada i, a més a més, no perd en la còpula més temps que els conills.

Un altre dels contes presenta el dictador Francisco Franco com un onanista. I és que molts dels relats tenen el que Pastells defineix com "una vessant irreverent". L'escriptor va recollir el premi en un acte amb la participació del el conseller de Cultura de la Mancomunitat, Julià Engo, va emfatitzar que la procedència dels textos a concurs "inclou tot el domini lingüístic" i permet adonar-se que "el Premi ha esdevingut ja una particularitat més d'aquesta comarca".

Pastells és el cinquè gironí amb aquesta distinció, després de Miquel Fañanàs (Diari de les revelacions), Núria Tió (L'Aurora), i Salvador Macip i Sebastià Roig (autor s a quatre mans de Mugrons de titani).

El periodisme és la principal dedicació de Josep Pastells Mascort, nascut a Girona el 1966; autor de nou llibres de narrativa: Rere el mirall, Witxi, Pell de cilici, A la recerca de l'equilibri, Simpático fracasado, Héroes flacos, L'ultim alè de Fidípades, Temps de neguit i Vida i miracles d'Odell Kraus. Aquesta producció ha estat reconeguda amb premis com el Recull de retrat literari (1997), el Joan Santamaria de narrativa (1999), el Just Manuel Casero de novel·la curta (2002) i el Marian Vayreda de novel·la (2010).