Deu anys després de l'èxit mundial de La pell freda, l'escriptor català Albert Sánchez Piñol ha posat el punt final a Victus, una novel·la de 600 pàgines en castellà sobre la guerra de Successió de 1714 en què ofereix una visió "diferent de la de l'essencialisme romàntic". L'antropòleg barceloní ha explicat que fa anys que està amb aquesta història, encara que no ha acabat prenent forma fins que va utilitzar el castellà per narrar-la, amb un protagonista de fil conductor, Martí Zuviría, un geni de les arts de la fortificació i l'expugnació de ciutats del segle XVIII. Assegura, des d'un despatx de l'editorial La Campana, que desconeix per què el text no funcionava en català. De tota manera, adverteix que el llibre serà als prestatges aquesta tardor i, encara que en castellà, "té el punt de vista narratiu del catalanisme, amb un protagonista català que comença amb els borbònics, però acaba amb els barcelonins, defensant la ciutat".

Segons el seu parer, 1714 és "molt polièdric i cada generació l'enfoca de manera diferent, amagant, per exemple, que Villarroel -un dels defensors de Barcelona- era espanyol i ni tan sols parlava català, encara que va lluitar i va morir per les llibertats catalanes". El lector descobrirà en aquesta extensa obra, amb la qual ha necessitat anys de documentació, "massacres, atrocitats i traïcions de les classes dirigents catalanes, part de les quals van ser molt fidels a la Generalitat, però altres van sabotejar l'esforç de guerra de la institució".

També es veurà una ciutat "assetjada que lluita contra dos imperis: el francès i l'espanyol, resistint durant més d'un any, quan segons les tècniques de guerra de l'època només es podia resistir un mes". L'escriptor reflexiona que veient la documentació que ha quedat als arxius, "un s'adona d'allò admirable que va ser el punt de sacrifici al qual va arribar aquesta gent, mentre que en l'època actual ens encongim al primer moment". L'escriptor diu que Felip V "era un dement".