El caos total i la desinformació van marcar ahir la primera jornada de matriculació pel curs 2012-2013 a la Universitat de Girona, tant per als estudiants primerencs com els de la resta de cursos, a causa de la nova política de preus que obliga els estudiants a abonar en molts casos el 25% del cost real dels seus estudis i que suposa un increment del 66% en les taxes a pagar segons la renda familiar, respecte al curs anterior.

Molts joves acudien ahir a formalitzar la matrícula sense saber quin seria el seu preu final i si el podrien assumir. I sobretot comptaven que, tal i com va anunciar la Generalitat de Catalunya a finals de juny, l'increment no s'aplicaria fins al segon pagament que s'haurà de fer efectiu a finals d'any.

La desagradable sorpresa se la trobaven en el moment d'efectuar el pagament, quan descobrien que havien d'abonar la totalitat de la matrícula en la qual ja s'havia aplicat tots els increments.

Això va aixecar les queixes impotents dels pocs estudiants que van acudir tant a la facultat de Lletres com de Ciències per resoldre dubtes i formalitzar la matrícula. Com la Sara Borrell, que aquest any cursarà cinquè d'Hispàniques i que explicava que, l'any anterior matricular-se de 12 assignatures li havia costat 800 euros, mentre que aquesta anys, només 3 matèries li costaven 500 euros. "Aquest increment m'he l'he trobat un cop aquí. No en sabia res. Això parla per si sol", comentava.

Des de la UdG, justificaven aquesta mesura, dient que es recomanava als estudiants fer el pagament total en el moment de la matrícula, per evitar problemes de caire econòmic més endavant, com que no poguessin pagar l'increment de taxes si no se'ls concedia cap beca, fet que comportaria per a l'estudiant haver d'abandonar assignatures o no poder pagar matèries ja cursades, de manera que no tindrien validesa. Així ho va explicar al Diari de Girona, la degana de la Facultat de Ciències, la doctora Victòria Salvadó.

Però l'abonament de la matrícula en dos terminis, tal com va establir la Generalitat, no és tan fàcil. En primer lloc perquè el Govern català no ha donat prou