El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i la delegada general de La Caixa a Tarragona, Empar Martínez, van inaugurar ahir el restaurat claustre major del Monestir de Poblet (Tarragona), en concret, de les voltes i els elements de recolzament. El claustre, d'estil gòtic, data de l'any 1331 i va ser construït per ordre de Jaume II per substituir-ne un de més antic, d'estil romànic, del qual es conserva el templet hexagonal del lavatori. Tanmateix, no havia estat intervingut des de la dècada dels quaranta, quan els monjos van tornar al monestir i es va restaurar la vida monàstica.

El claustre presentava diversos problemes que afectaven els materials de construcció. La principal problemàtica era la presència continuada d'humitat a causa d'uns sistemes de coberta, canalització i evacuació de l'aigua de pluja molt limitat. A més, bona part dels materials s'havien envellit i també s'havien sotmès a anteriors restauracions menors, amb materials poc adequats. Els treballs han durat set mesos i també ha calgut fer obres en el sobreclaustre, així com en el retaule major d'alabastre de l'església on s'han consolidat elements mal fixats.

La restauració ha consistit en la consolidació d'elements estructurals de les galeries del claustre i el lavatori, la preservació de revestiments i pintures, i una millora del sistema de recollida d'ai?gües. Així, s'ha canalitzat la coberta -al sobreclaustre- i s'han perllongat les gàrgoles per evitar que l'aigua esquitxi les columnes. Per millorar la recollida de la pluja s'ha instal·lat a terra un sistema de canalització que envolta el claustre i connecta amb la xarxa d'evacuació del monestir.

Les zones afectades s'han tractat impregnant-hi un producte consolidant. A la vegada, s'han repassat totes les juntes obertes i s'ha netejat tota la superfície per eliminar les restes de pols i de calç procedents de morters perjudicials per a la pedra. Al jardí s'han redissenyat els parterres de la vegetació i del sistema de reg per tal d'evitar humitats i s'hi han plantat espècies autòctones.

La intervenció, finançada per l'Obra Social La Caixa, ha tingut un cost de 800.000 euros. El monestir rep anualment uns 130.000 visitants. Amb la renovació del claustre, l'objectiu és que puguin incrementar-se fins als 200.000. Ferran Mascarell va destacar que cal vetllar pel patrimoni del país i va qualificar el monestir, amb vuit segles d'història, com a "signe de la nostra identitat col·lectiva".

Per la seva banda, el pare abat Josep Alegre s'ha mostrat confiat que el monestir atragui cada cop més visitants, tot i que la comunitat defuig un volum extremadament massiu.