Bitò Produccions, empresa organitzadora del Festival Temporada Alta de Girona i Salt, assumirà l'adaptació del musical britànic Goodbye Barcelona, ambientat en la Guerra Civil espanyola i inspirat en la vida d'un brigadista internacional, segons ha informat l'autor de la música, Kart Lewkowicz.

Goodbye Barcelona es va estrenar en anglès el passat 24 de novembre a l'Arcola Theatre de Londres i Bitò Produccions està treballant en la traducció del llibret i de la lletra de les cançons amb la intenció d'estrenar a Espanya durant la temporada que ve.

L'obra narra la història d'un jove britànic de 18 anys que s'enrola a les Brigades Internacionals i viatja a Espanya, on s'enamora d'una jove anomenada Pilar. Incapaç de suportar l'absència del seu fill, la mare de Sam també viatja a Espanya, on treballa d'infermera i s'enamora d'un veterà anarquista.

Entre els personatges secundaris que apareixen a l'obra cal destacar la presència de La Pasionaria, mentre que entre els passatges històrics narrats hi ha la Batalla de l'Ebre, l'entrenament de brigadistes a Albacete i la presa de Barcelona. "L'obra ha tingut molt bona recepció entre el públic espanyol que l'ha vist a Londres, pel que estem molt contents de poder dur-la a Espanya", ha dit Lewkowicz.

La Guerra Civil és un tema perfecte per a un musical perquè les històries humanes que amaga són emotives i inspiradores i "l'idealisme que movia als que van lluitar a favor de la llibertat pot ser molt útil ara", segons l'autor del musical. L'actitud "generosa i valerosa" dels membres de les Brigades Internacionals, que van venir des de Gran Bretanya, França i altres països europeus per ajudar a la República, pot ser "molt inspiradora" en els temps actuals "on l'idealisme està desacreditat", segons el compositor.

Segons la seva opinió és "sorprenent" que els autors espanyols hagin estat tan prolífics a l'abordar la Guerra Civil "en pel·lícules, llibres i pintures" i, no obstant això, sigui tan difícil trobar un musical sobre el tema. "Els musicals no tenen per què ser un simple divertiment que aborda un tema trivial. Hi ha musicals molt diversos i alguns toquen temes molt espinosos", ha subratllat Lewkowicz, que ha estrenat dos musicals al West End londinencs, una de les meques d'aquest gènere teatral.

L'auge que està vivint el teatre musical a Espanya té un caràcter més lúdic i els muntatges de més èxit són els que aposten per les escenografies i els dissenys de vestits espectaculars.