El Gran Teatre del Liceu va anunciar oficialment ahir els acomiadaments de 16 treballadors de la institució, 11 dels quals són músics de l'orquestra, dos cantants del cor i tres tècnics d'escenari, que van ser informats just després de que s'oferís, en la nit del passat dia 30 de juliol, l'última funció de l'òpera Aida, que va tancar la temporada i va suposar l'adéu als escenaris del baríton menorquí Joan Pons.

Els acomiadaments, que seran efectius a partir de l'1 de setembre, van ser comunicats als treballadors just abans de les vacances d'agost mitjançant una carta en la qual la direcció al·legava motius econòmics i s'avançava que la indemnització serà de 20 dies per any treballat amb un màxim de dotze mensualitats

Als setze acomiadats s'hi sumen tres treballadors més de la secció de sastreria que se'ls va rescindir el contracte la setmana anterior.

Noves mobilitzacions

Segons el president del comitè d'empresa, Manuel Martínez, els treballadors ja s'estarien plantejant reprendre les seves protestes a partir de setembre. Els treballadors ja havien justificat una vaga de 15 dies per l'anunci dels esmentats acomiadaments a final de juliol, dividida entre l'última funció de Aída i les 14 funcions de l'òpera La forza del destí, que es representarà a l'octubre i serà la primera de la nova temporada.

Martínez va recordar que la primera jornada de vaga va ser seguida finalment per una sola part del cor, ja que alguns sindicats es van desmarcar, i va destacar que la vaga per a La forza del destí no està desconvocada i que per tant, enprincipi seguirà endavant.

Segons els càlculs del comitè d'empresa, actualment el Liceu té uns 240 treballadors: 71 músics, uns 60 membres del cor i 110 tècnics d'escenari, després de l'acomiadament i les jubilacions d'uns 25 treballadors durant l'últim any. Martínez va concretar també que a la tornada de les vacances es convocaran noves assemblees de treballadors per decidir les noves mobilitzacions amb vista a la temporada que ve.

Sense diàleg

CCOO va valorar aquests acomiadaments al Liceu com "una nova agressió als músics de l'orquestra, que la delma després dels acomiadaments de fa dos anys". L'any 2010 es van acomiadar un total de 25 treballadors.

El sindicat també va denunciar que aquests acomiadaments "innecessaris" s'hagin realitzat "just al començament de les vacances, sense que hagi intervingut cap diàleg amb la representació dels treballadors i malgrat l'esforç econòmic que ha realitzat tota la plantilla del Gran Teatre del Liceu, en acceptar en el mes de juny passat una reducció salarial d'una mensualitat".