El president de la Universitat Catòlica San Antonio de Múrcia (UCAM), José Luis Mendoza, es va mostrar ahir "sorprès" per la notícia del robatori per part del majordom del Papa del taló de 100.000 euros que aquesta institució docent privada va lliurar a l'Òbol de Sant Pere per ajudar a pobres i necessitats.

Segons Mendoza, ell va lliurar el xec en mà a Benet XVI durant la visita que aquest va fer el passat març a Cuba, país on la UCAM hi imparteix diverses ensenyances des de fa dos anys.

A Mendoza, que coneix personalment el Papa - fins i tot abans que ocupés el càrrec -, però no el seu majordom, Paolo Gabriele, diu que li consta "amb certesa" que el xec nominatiu va ser cobrat en nom de la Santa Seu, però ha matisat que el cobrament es deuria haver produït després de la recuperació del taló durant el registre de la casa de Gabriele.

Per això, ha confiat que "es posi més cura a l'entorn del Sant Pare per tal que això no torni a passar".

Va robar regals fets al Papa

El taló, datat del passat 26 de març, va ser trobat a l'habitatge de Gabriele, qui juntament amb un tècnic informàtic del Vaticà serà jutjat acusat del robatori i difusió de documents secrets de la Santa Seu, segons la decisió del jutge instructor del Tribunal d'Estat Vaticà, Piero Antonio Bonnet. La petició d'enjudiciament per part del promotor de Justícia del Vaticà (el fiscal), Nicola Picardi, i el dictamen de Bonnet, documents que sumen entre ambdós 30 pàgines, van ser lliurats dilluns pel Vaticà als mitjans de comunicació.

A més de documents reservats i el xec de la UCAM, entre el material retingut "es va trobar una pepita d'or i una edició il·lustrada de l'Eneida d'Annibal Cano, de 1581, tots aquests regals oferts al Sant Pere", refereix el document.

L'escàndol de les filtracions de documents reservats es va desencadenar a principis d'any, quan una televisió italiana va treure a la llum unes cartes de Benet XVI al nunci dels Estats Units, Carlo Maria Vigano, on hi denunciava "la corrupció, prevaricació i mala gestió" a l'administració vaticana.