Durant aquest juny i juliol 150 bibliotecaris d'arreu de Catalunya han rebut formació sobre la Viquipèdia amb la finalitat que formin els usuaris de les biblioteques. En el marc d'aquest projecte es preveu la incorporació d'articles a l'enciclopèdia lliure de diversos continguts relacionats amb les biblioteques. També està previst que es reaprofitin les guies bibliogràfiques que elabora el Servei de Biblioteques.

En el marc d'aquesta col·laboració, s'ha establert una experiència pionera amb l'Ajuntament de Palafrugell; i és que el consistori ha contractat un viquipedista resident, que ja ha començat a tirar endavant alguns projectes a diversos equipaments de la població.

Paral·lelament, el projecte es complementa per part del Departament de Cultura, que ha reeditat 1.500 exemplars d'una guia de funcionament de la Viquipèdia que s'està distribuint a les biblioteques.

Als bibliotecaris que han participat en el projecte de formació també se'ls han presentat els projectes internacionals que han estat referents en el moviment GLAM-Wiki, emmarcat en el sector de la cultura. El taller ha permès capacitar els equips bibliotecaris per impartir tallers i revalorar els seus fons, especialment les col·leccions locals.

Una de les experiències pioneres ha estat la contractació per part de l'Ajuntament de Palafrugell d'un viquipedista resident, David Parreño, que per ara ja ha col·laborat a la Biblioteca de Palafrugell i a centres culturals de la població com a l'Arxiu Municipal, el Museu del Suro i les fundacions Josep Pla, Cuixart i Ernest Morató.

Val a dir que des del Servei de Biblioteques de la Generalitat es vol impulsar la figura del viquipedista resident a les biblioteques.

Els clàssics, més accessibles

El projecte de col·laboració també preveu relacionar el Pla Nacional de Lectura amb el projecte Viquitexts (anomenat "Wikisource" originalment en anglès). Aquest suposa la creació d'una gran biblioteca digital multilingüe formada per textos originals lliures de drets (per exemple clàssics grecs o textos pertanyents a autors de la literatura catalana del segle XIX, entre d'altres).

La tasca dels editors d'aquest projecte és escanejar, copiar, transcriure i validar tots aquests textos clàssics per tal de fer-los accessibles en línia de manera gratuïta. Val a dir que es vol vincular aquest projecte a mitjà termini amb el Pla Nacional de Lectura, ja que es considera que afavoreix l'accessibilitat a la cultura i a les obres de la literatura mundial.

Les biblioteques també publicaran a la Viquipèdia fotografies sota llicència Creative Commons. La Viquipèdia és un lloc amb molta visibilitat i cada cop més institucions culturals volen que les seves col·leccions o fons siguin el més accessibles possibles per a tothom. Carregar imatges compatibles conservades a les biblioteques permetrà millorar la visibilitat d'aquests tipus de fons.

Així mateix, també es vol impulsar, per mitjà de la xarxa de biblioteques, la presència de continguts vinculats al territori i a la història local.