La faceta de Carles Fontserè (1916-2007) com a fotoperiodista és una de les menys conegudes d'aquest artista polièdric, que ha quedat a la memòria per ser el cartellista més important de la República. Una exposició reivindica el seu fons fotogràfic amb una selecció de seixanta peces, la gran majoria inèdites, que l'artista va fer durant el seu exili a diferents ciutats del món, entre les quals hi ha Nova York, Mèxic D.C, Roma, Londres i París. "La seva obra té un caràcter molt internacional però no se li ha donat la importància que es mereixia", afirma Ricard Planas, coordinador de la iniciativa, que el situa al nivell de grans figures com ara Centelles i Català Roca.

La mostra, que es podrà veure des del 14 de setembre fins al 13 d'octubre a l'edifici El Puntal de Banyoles, presenta una selecció de seixanta fotografies amb una clara connexió amb la "quotidianitat", segons explica Planas. La seva és la visió dels fotoperiodistes d'aquella època que tenien molt marcat el punt de vista de la consciència social. "Projectava la seva mirada amb la vida quotidiana i com la gent s'interrelaciona amb el seu entorn, ja sigui més urbà o més natural", afegeix. El format és el de fotografies verticals i horitzonals i en blanc i negre, que és com ell treballava.

El 80% del que s'exposa és fotografia inèdita i el restant s'ha pogut veure en anteriors exposicions fetes en els últims vint anys. A banda de les ciutats d'arreu del món esmentades, també hi ha un apartat dedicat a Barcelona, encara que amb un tractament diferent ja que se centra en la vessant més arquitectònica.

Un fotoperiodista internacional

La seva condició d'exiliat després de perdre la Guerra Civil al front republicà va donar un tomb a la seva obra, que va agafar un caire més global. "Va haver d'emigrar i viatjar a molts països per sobreviure i això el va obligar a fer un esforç d'internacionalització", reconeix Planas.

Cinc anys després de la seva mort, consideren que ha arribat el moment de posar en valor el seu llegat. Per això, des de Bonart Cultural i la Fundació Lluís Coromina s'ha organitzat un programa d'activitats per donar-ho a conèixer. L'exposició a Banyoles, titulada 'Carles Fontserè:photocitizen', és un dels plats forts de la programació que comptarà amb altres actes destacats, com ara un muntatge de fotografies al Palau Solterra de Torroella de Montgrí (del 29 de setembre al 31 de desembre).

El fons fotogràfic conservat de l'artista està format per 40.000 negatius. L'artista el va cedir a la Generalitat el 1994 a canvi d'un vitalici. Els impulsors de la iniciativa situen la vàlua de fotoperiodista de Fontserè a l'alçada de grans noms com ara Centellas i Català Roca, tot i que encara no ha estat prou reconeguda. Un web (www.carlesfontsere.cat) recull totes les iniciatives d'aquest homenatge així com material biogràfic de l'artista.

Aquest divendres al vespre se celebrarà la inauguració de l'exposició a Banyoles, amb la presència de la seva vídua, Terry Broch, i representants del món cultural i polític.