La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, va posar ahir per primera vegada número al nombre de professors associats i col·laboradors que no han estat contractats per la retallada del pressupot: més de cent, tot i que el nombre d'alumnes serà molt semblant al de l'any passat, uns 14.000. La rectora va afegir que a la llarga vol repescar aquests professors perquè són necessaris, va dir en declaracions a Ràdio Girona de la Cadena Ser.

Anna Maria Geli va aclarir que es tracta en tots els casos de professors que no estaven a temps complert, sinó persones que feien el que va denominar "un número de crèdits determinat. En qualsevol cas és lamentable i de veritat que desitgem poder-los recuperar en els propers anys".

"Jo cada vegada que he parlat amb alguna d'aquestes persones a les quals hem hagut de dir que no les podíem renovar, sempre els he dit que amb la voluntat de futur de poder tornar-los a renovar i comptar amb ells, perquè realment a la universitat necessitem de totes aquestes persones", va dir.

Un 2012 sense dèficit

La rectora, d'altra banda, va assegurar que la UdG tancarà aquest any 2012 sense dèficit, i també va criticar la puja de preus de matriculació i va considerar desastrós per al país si alumnes amb pocs recursos quedessin fora del sistema d'ensenyament.

Geli es va mostrar en total desacord amb el conseller d'Universitats, Andreu Mas-Colell, gran defensor del model universitari americà. Diu que ella defensa el model europeu que és on es troba Catalunya. També va explicar que intensificaran les accions per atraure més estudiants de l'estranger.

Diari de Girona va publicar el passat mes de març que la UdG havia prescindit durant el curs 2011/2012 d'un total de 146 professors associats, mentre havia continuat ampliant la plantilla de catedràtics i titulars, que tenen contracte de per vida. La UdG va passar el curs passat de 747 a 601 professors associats. Aquestes dades van ser facilitades pel conseller Andreu Mas-Colell arran d'una pregunta parlamentària formulada per la diputada Marina Geli (PSC).

Amb tot, aquestes dades no havien estat reconegudes encara per la rectora de la UdG, que ahir va fer referència a "més de cent" professors no renovats. Segons les dades esmentades, la UdG ocupa el penúltim lloc de l'Estat en despesa per alumne, després de les Illes Balears, va explicar el mes de març la diputada Marina Geli.