El dia 25 d'agost, la Cobla per a la Independència va actuar per primera vegada. Fou a la Plaça del Monestir de Montserrat en el marc de l'esdeveniment de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per debatre sobre el futur del país. L'actuació es va dur a terme quan van arribar els participants de la Marxa que havia sortit la nit abans en direcció a aquest emplaçament religiós i simbòlic de Catalunya.

Primer la Cobla tocà 4 sardanes i després participà a la tabalada, un espectacle de fanfàrria i percussió dirigit per Santi Arisa. La Cobla també tancà l'esdeveniment, després dels parlaments, tot interpretant La Balanguera i Els Segadors amb la coral Un poble que canta i La Coral per la Independència del Bages.

Els integrants d'aquesta formació són un total de 22 músics de diverses procedències, des de Badalona fins a Berga, passant per Calella, Olesa de Montserrat, Santpedor, Reus o Palafrugell. La coordinació de la formació ha anat a càrrec de la musicòloga i representant de la cobla Vila d'Olesa, Anna Costal. La voluntat de la Cobla per a la Independència és participar en actes independentistes organitzats per les territorials o sectorials de l'Assemblea Nacional Catalana. Tot i així, tenen clar que "no vol substituir les ballades de sardanes organitzades per agrupacions sardanistes i ajuntaments, una tasca que ja desenvolupen les diverses cobles d'arreu del país de manera professional".

La idea d'incloure sardanes i música per a cobla va sorgir de la delegació territorial de l'ANC d'Olesa de Montserrat. A partir d'aquí, els membres de la cobla Vila d'Olesa es van mobilitzar per fer possible aquest nou projecte de cobla independentista.

el retiro madrileny, escenari de ballades

A Madrid es ballen sardanes, ja ho crec. Cada primer i tercer diu?menge de mes hi ha una audició (amb mitjans mecànics) a la glorieta del Parc del Retiro, on roman un monument a la sardana i sota la mirada de les escultures del monument a la Pau, amb la figura del rei Alfons XII, obra de l'escultor olotí Miquel Blay. Aquest passat 11 de setembre, amb motiu de la Diada, l'audició es traslladà al centre de Madrid, a la plaça d'Espanya, davant el monument al Quixot. El Centre Català de Madrid té bona cura de no perdre les arrels.

sabadell acull un acurat concert simfònic de cobla

"Sabadell més música" és una entitat que vetlla per la difusió de la música de cobla, amb la seva vessant més musical, sense interpretar sardanes, sinó composicions coblístiques. Per avui hi ha programat un concert al Teatre Principal de Sabadell, a les 9 del vespre, d'una gran qualitat musical. De la variada programació d'aquest concert, cal rellevar l'obra Centenari de Francesc Cassú, una partitura on es posen de manifest les qualitats de l'intèrpret (que en aquesta ocasió serà la del solista de tenora Jordi Guixé, jove i músic excepcional que forma part del grup dels primers tenoristes del país).

Serà estrenada Les teranyines que no deixaven veure el sol, de Joan Vila Safont, que obtingué el segon premi del Certamen Musical Ciutat de Sabadell. També s'ha programat Madrigalen forma de sardana per commemorar el centenari del seu autor, Xavier Montsalvatge. Completen la programació obres de Josep i Joaquim Serra, de Joan Elia i d'Albert Guinovart. Un bon concert amb la interpretació de la sabadellenca Cobla Simfònica Catalana, dirigida pel tortoallenc Marcel Sabaté.

comença l'activitat de les cobles sardanistes

Aquest mes de setembre comencen els Campionats de Catalunya de les colles en categoria Infantil i Juvenil. Serà el diumenge, 30 de setembre, a la tarda, a la població de Sitges. El Campionat Infantil d'enguany està format per només 3 colles: Ceretana, de Ceret (Catalunya Nord); Guspira, de Lleida i Petits Tarragona Dansa, de Tarragona.

Els concursos en què s'enfrontaran són el citat de Sitges; el de Cornellà de Llobregat, el 7 d'octubre; el de Terrassa, el 21 d'octubre i la gran Final de Valls, el 18 de novembre. Cal remarcar que totes 3 colles són de poblacions molt distants a tots els concurs plantejats, la qual cosa que afegeix valor a la seva voluntat.

D'altra banda, també és interessant observar com la colla campiona de l'any passat, Montgrí 2000, de Torroella de Montgrí, no ballarà aquesta temporada al certamen sardanista com a Infantil, sinó a la categoria superior, la Juvenil. Així, només la colla de Tarragona repeteix participació, després d'assolir el sotscampionat l'any anterior.

Pel que fa als juvenils, hi haurà 6 colles: Antaviana Jove, de Tordera; Cabirols, de Sabadell; Joves Dansaires del Penedès, d'El Vendrell; Montgrí 2000, de Torroella de Montgrí; Somni, de Lleida i Xàldiga, Barcelona. L'objectiu és batre la colla Xàldiga, l'actual campiona, rotllana que a més a més ha participant enguany a l'Aplec Internacional, celebrat a Budapest. Els concursos de les colles juvenils seran els mateixos (Sitges, Cornellà de Llobregat, Terrassa i Valls).

Ambdós Campionats s'estructuren amb la valoració per part de 5 jurats a les dues sardanes de cada concurs. En total per tant hi haurà 10 resultats. La suma dels punts, restant-ne el pitjor resultat, permet obtenir una classificació en què la guanyadora és la colla que té ?menys punts. Es pot seguir a l'anunci de celebració del concurs, els resultats de cada un d'ells i consultar la classificació a la web de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya.