16 de novembre de 2012
16.11.2012
40 Años

INSCRIPCIÓ | JORNADA ESPORT I SALUT

40 Años

El món de la sardana lliura els seus premis

La FSC lliura avui uns premis que guardonen entre d'altres els aplecs de la Bisbal i d'Olot pels seus cinquanta anys, i també Pilar Rahola amb la Medalla al Mèrit Sardanista

16.11.2012 | 01:00
Marcel Sabaté, director de la GIOrquestra, Medalla al Mèrit Musical.

L'Auditori de la ONCE de Barcelona acull avui l'acte del lliurament dels Premis Capital de la Sardana, amb la participació de la cobla Bisbal Jove. El programa d'actes previst consta d'una primera part de lliurament dels premis, es presentarà la Capital de la Sardana 2013, que serà Arenys de Munt, i seguidament es nomenarà la Capital per al 2014, que serà Barcelona. La segona part serà un concert de cobla.
Els premiats són, amb la Medalla al Mèrit Sardanista, Pilar Rahola i Martínez (Badalona) per la seva tasca de reivindicació i al·lusió a la sardana al llarg de les seves intervencions públiques i col·laboracions a mitjans de comunicació; amb la Medalla al Mèrit Musical, Marcel Sabaté i Reixach (Tortellà), director de la GIOrquestra, per la seva implicació amb el conreu i difusió de la sardana i la música de cobla, com a instrumentista de flabiol i tamborí, com a director de cobla i orquestra, com a compositor i arranjador i com a professor de flabiol i tamborí a l'ESMUC i al Conservatori de música Isaac Albéniz de Girona. Finalment, la Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana serà per a Josep Giménez i Pinyol (Reus), per la tasca realitzada durant més de 50 anys en defensa de la dansa tradicional catalana.
La segona modalitat de premis està dividida en sis categories: a la Dedicació, per a Alfred Abad i Gascó (Tarragona), per la seva especial vinculació i dedicació des de fa més de 30 anys amb l'Agrupació Sardanista Tarragona Dansa, en el camp del sardanisme de competició, així com per la incorporació al món de la composició amb més d'una vintena de sardanes i altres arranjaments musicals per a cobla. La Medalla a la Continuïtat s'ha atorgat a 8 entitats diferents pel seu llarg recorregut en l'organització d'esdeveniments: als concursos de colles sardanistes de Balaguer, Cervera, Reus i Ripoll, pels seus 50 anys; als aplecs de sardanes de La Bisbal d'Empordà, d'Olot i Sabadell, per la seva 50a edició; i a l'Agrupació Sardanista Santa Anna de Mataró, també pels seus 50 anys.
La tercera categoria, dedicada als Mitjans Audiovisuals, ha estat concedida a ZEBA Produccions, i a Amunt Produccions per l'edició i difusió del documental La sardana, dansa nacional de Catalunya?, estrenat a la Fira de Manresa. També es concedeix a 8TV per la promoció que fa de la sardana amb l'emissió cada matí de 8 de 8.
El guardó referent a la categoria dedicada a la Promoció i Difusió recau al Club Súper 3, per la promoció de la sardana a les darreres edicions de la Festa dels Súpers, amb exhibicions de colles alevines i infantils i els tallers d'ensenyament de sardanes; també s'atorga a la ONCE pel disc Onze sardanes per a l'ONCE i el seu concert de presentació, i pels tallers i cursos de sardanes que imparteix per a invidents amb en Jordi Fort.
La categoria de les Iniciatives Renovadores premia enguany l'Auditori de Barcelona, per la programació de la primera Temporada de Música per a Cobla, amb la cobla Sant Jordi com a protagonista, col·laborant amb artistes d'altres camps de la música. Finalment, la modalitat d'Estudis i Foment de l'estudi és pel recull educatiu Picacurts, que presenta diversos jocs i recursos per educar amb i en la sardana.

un disc recull la integral de narcís lagares
Recentment s'ha gravat un CD amb tota la producció musical de Narcís Lagares, de Besalú. És un enregistrament compost de dos discos de l'obra d'aquest compositor que ha anat creant al llarg de la seva vida. Josep Cassú, diu d'ell: "En Narcís, a més d'empresari excepcional, porta la músic al cor i al cervell, i per això s'ha preocupat d'estudiar i practicar molt, sobretot amb la instrumentació de cobla, i a fe que ho ha aconseguit".
En aquest treball hi ha sardanes, tres havaneres i una obra de tema lliure. Hi participen La Principal de Bisbal, la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya; el grup Terra Endins, el grup Xanfaina, l'autor, Carme Gamero i Jaume Cristau. Al disc s'hi comptarà amb peces com Besalú, ara i sempre, Montserrat (havanera), Estimada Laia, En Marc i l'Adrià, La Caterina del Cafè de la Marina (havanera), Ball de Nans (obra lliure de cobla sobre la música del Ball de Nans d'Olot), Metalquímia de Girona a tot arreu, L'Onyar riu de llotso Nadales a Besalú. També hi consten dues versions d'Anna Maria i de ... I en Jordi i la Maria , una de les quals és simfònica.

el premi "la falç" recau sobre la flama de farners
Dins la Festa de la Ratafia que es celebra cada any a Santa Coloma de Farners s'hi concedeixen els premis "La Falç", promoguts per la revista local Ressò. Aquest any s'ha guardonat a la cobla La Flama de Farners, que es fundà en aquesta localitat el 1981, pel pedagog i músic Josep Carbó Vidal, i que durant aquest 31 anys ha actuat arreu de Catalunya i a l'estranger.

mauricio villavecchia estrena una obra al memorial joaquim serra
Demà es viurà a l'auditori de Barcelona el Memorial Joaquim Serra. La gran novetat consistirà en l'estrena d'una nova obra per a cobla. En aquest cas , l'obra lliure Cel i Terra, una composició encarregada a en Mauricio Villavecchia, un destacat compositor i productor discogràfic, especialista en audiovisuals i espectacles de dansa. I és que cada any es demana a un músic no vinculat al món de la cobla que compongui alguna peça per ser estrenada en el memorial.
Les cobles participants seran la Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, Mediterrània i la cobla de Cambra de Catalunya, amb en Joan Torras a la percussió i sota la direcció d'en Bernat Castillejo. El Memorial és un concert anual que vol evocar la figura del músic i compositor Joaquim Serra i Corominas (Peralada1907- Barcelona1957), i reemplaça el premi Joaquim Serra, que es va atorgar del 1958 al 1999.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona