Olot és aquest any la seu de la XIV edició de la Biennal del Pessebre Català que coincidirà amb la Mostra de Pessebres d'Olot: dos esdeveniments al voltant de la temàtica pessebrista que tindran lloc simultàniament i que convertiran Olot en la capital del pessebre català.

Ahir es van presentar en roda de premsa la Biennal del Pessebre Català i la Mostra de Pessebres, que s'inauguraran el dissabte 1 de desembre a l'Hospici, i que s'allargaran fins al 4 de febrer.

La Biennal del Pessebre Català és un esdeveniment impulsat per la Federació Catalana de Pessebristes; el seu vicepresident, Albert Català, va explicar ahir que en formen part 54 associacions i que totes elles aporten les seves millors peces, que s'exposaran durant tots aquests dies a l'Hospici. En total, es calcula que s'hi podrà veure una selecció de 70 pessebres de diferents mides i estils.

És el segon cop que Olot acull aquesta biennal catalana: ho va fer l'any 1992, i enguany serà el primer cop després de 20 anys que aquest esdeveniment té lloc a les comarques gironines. Per això, l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, va mostrar l'orgull de la ciutat per rebre aquesta activitat de reconeguda importància i que col·labora a ressaltar l'art i el pessebrisme.

Centrant-se en la tradició

La Biennal coincideix amb la Mostra de Pessebres d'Olot, que com és habitual portarà als voltants de les festes de Nadal, i a diferents espais repartits per tota la ciutat, exposicions de diorames, figures de pessebres i homenatges a reconeguts pessebristes.

Corominas va remarcar l'enfocament cap al pessebre tradicional català que tindrà aquesta edició de la Mostra, i va destacar les exposicions homenatge dedicades a Joan Ferrés (Sala Oberta), Lluís Carbonell (Can Trincheria) i Ramon Amadeu (Museu dels Sants). Part de les seus de la Mostra s'ubicaran també a l'Hospici, per convertir aquest edifici en el centre neuràlgic d'aquests esdeveniments. Per exemple, a l'Hospici s'hi podran veure una trentena de peces procedents del Pessebre Monumental de la ciutat de Barcelona, modelades al taller L'Art Cristià de la ciutat d'Olot; aquest muntatge ha estat dissenyat per l'artista David López amb les peces cedides per Parc i Jardins de Barcelona.

A banda dels equipaments esmentats, però, com és habitual hi haurà altres seus repartides per la ciutat i que també acolliran diversos exemples d'aquesta arrelada tradició catalana.

El coordinador de la Mostra i de la Biennal, Eduard Bech, va destacar també ahir la importància de l'exposició de Ramon Amadeu, per la qual s'ha comptat amb la col·laboració del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), que ha cedit 12 peces d'aquest reconegut escultor que va convertir-se en pessebrista durant la seva estada a Olot. Precisament, l'exposició s'organitza en el bicentenari d'aquesta visita, entre el 1809 i el 1814.

Corominas també va explicar que en col·laboració amb l'Associació d'Hostalatge de la Garrotxa s'organitzen per segona vegada dos tallers de cuina: un d'infantil titulat Menja't el pessebre, i un per a adults sota el títol Aperitius econòmics i per quedar bé, que es duran a terme al Museu dels Sants.