Nascut el 1968 a Girona, llicenciat en Dret, Alfons Petit treballa des dels 17 anys al Diari de Girona. No va viure les endèmiques inundacions de la ciutat, però ahir va guanyar el premi Bonmatí de periodisme per un reportatge que tracta els aiguats de 1962. Petit també ostenta el premi Tasis-Torrent (2004) pel suplement especial Cent anys de Dalí i el Carles Rahola (2012) per la sèrie de reportatges Gironins al món, publicada també al Dominical.

Fa il·lusió el Bonmatí?

Molta. Em fa una il·lusió especial perquè ha sigut una cosa inesperada. Jo no m'he presentat al premi, un jurat ha valorat el treball.

Ha viscut inundacions a Girona?

No, però he vist el riu molt crescut. A l'última inundació, el 1971, jo tenia tres anys i no he viscut aquelles situacions dramàtiques.

Com s'aproxima a uns fets no viscuts?

El Diari de Girona va plantejar fer un reportatge amb motiu dels 50 anys d'aquelles inundacions. A partir d'aquí vam estudiar la informació que va donar la premsa de l'època, però com que és una cosa relativament recent, vam confiar a trobar testimonis. I els vam trobar. Això va permetre afegir el testimoni personal a la visió periodística de l'època.

I de sobte un fet fortuït afegeix més valor al reportatge...

Sí, tenim la sort de trobar en Narcís Juanola i en Narcís Bonet, els protagonistes d'unes fotos impressionants en les quals se'ls veu remant en una piragua. Els que aleshores eren dos joves aventurers que es van atrevir a navegar per l'Argenteria i la Rambla inundades, encara conserven la barca en una casa a les Pedreres. Això acaba d'arrodonir el reportatge.

Què és el que més l'ha impressionat d'aquella catàstrofe?

M'ha impressionat el que podia haver passat i no va passar. L'aiguat de Girona es va produir poques setmanes després dels aiguats del Vallès, que van deixar centenars de víctimes. A Girona va estar a punt de passar una cosa semblant al barri de barraques de Sant Ponç, a tocar del Ter, però les autoritats de l'època van ser previsores i van evacuar la zona. L'endemà estava tot arrasat.

Tornaran les inundacions?

No ho crec. Hauria de rebentar Susqueda.

Com valora tenir un suplement dominical propi?

És important perquè permet tocar temes locals. històrics, d'actualitat o fer entrevistes que altres mitjans no tractarien.