Benet XVI desembarcarà avui a les xarxes socials amb el seu primer tuit, un pas encaminat a adaptar l'Església als nous temps i a aturar la pèrdua de fidels entre les persones més joves, un dels grans problemes a què s'enfronta en la actualitat. Les formes de comunicació han canviat i els joves aposten cada vegada més per Internet i les xarxes socials per compartir informació i opinions, i l'Església és conscient que ha d'entrar en aquest camp si vol millorar la imatge davant aquest col·lectiu, tot i els riscos que això comporta.

"Proposo canviar tots els tresors que té el Vaticà per menjar per als nens amb desnutrició a l'Àfrica", "@ Pontifex vostè és la prova mateixa de la no existència de Déu", o "El 60 per cent esperant el seu primer tuit per deixar anar respostes sarcàstiques", són alguns dels missatges amb què la comunitat de la xarxa de microblogging ha rebut aquest anunci. "Posar el papa a Twitter és obrir la caixa de Pandora. Sortiran els comentaris dels catòlics en un sentit positiu, però també hi haurà comentaris negatius", assenyala el president de l'agència de publicitat TAPSA, Fernando Ocaña.

Aquest expert considera que al Vaticà "hauran calculat el nivell de risc" que implica aquesta decisió. "Han mobilitzat les seves bases perquè els comentaris positius siguin els primers que es vegin" i que els negatius quedin cada vegada més relegats. El que Ocaña té clar és que "a la xarxa cal ser-hi" perquè és la forma de comunicar-se amb els joves que no van a les esglésies ni escolten els discursos religiosos a la televisió. "Els joves són a la xarxa", subratlla.

En aquest mateix sentit es pronuncia el professor Pablo Blanco, teòleg de la Universitat de Navarra i biògraf del papa. "El que el papa busca és anunciar l'Evangeli en el món actual, amb tots els riscos i perills que això pot comportar". Tot i que Benet XVI "no és un home tecnològic", Blanco confia en les seves habilitats com a comunicador que li permeten "expressar idees profundes amb paraules senzilles" i sintetitzar conceptes complicats. I és que, malgrat i que molt no s'ho creuen, el Vaticà va anunciar que serà el mateix Benet XVI qui escriurà els tuits. "No sé si se li haurà ocorregut a ell la idea d'entrar a Twitter, però em sembla que no hi haurà posat moltes pegues", explica Blanco després d'apuntar que "el que el papa ha vist en Twitter és una nova forma d'evangelitzar".

El 12 del 12 de 2012

A les 12 del migdia d'avui, dia 12 del 12 de 2012, Benet XVI, el papa que segueix escrivint a mà i amb bolígraf, publicarà el seu primer tuit a través de la xarxa social Twitter, convençut que l'Església ha de divulgar també l'Evangeli en el món digital. El desembarcament del papa Ratzinger a Twitter ha superat totes les expectatives i a un dia del seu primer tuit comptava ja amb gairebé un milió de seguidors en el seu compte @pontifex, on escriurà en vuit idiomes.

Del gairebé milió de seguidors, el major nombre són de llengua anglesa, 615.248, seguits dels de llengua espanyola, 141.914. En portuguès els seguidors són ja 22.802, en italià 86.940, en àrab 6.530, en alemany 17.313, en francès 15.232 i en polonès 8.890. Benet XVI, de gairebé 86 anys, llançarà el seu primer tuit al migdia, en la festivitat de la Verge de Guadalupe, patrona de les Amèriques, després de l'audiència pública dels dimecres.

El Bisbe de Roma, que no escriurà directament les 140 paraules que permet la xarxa a cada tuit, tractarà de la fe en el seu primer missatge.