El jonquerenc Francesc A. Picas (L'Ametlla de Merola, Puig-reig, 1921) és el responsable de l'edició i publicació La Flor de Nadal. Pastorets-Catecisme, 10 quadres teatrals que són l'essència de la representació que el mateix autor i Josep Conangla van presentar al municipi del Berguedà, d'on són originaris, el 1954, i que s'ha convertit en un dels actes tradicionals del Nadal a la Catalunya Central. El volum ara publicat està destinat a les parròquies i, en concret, és una eina de formació pels nens i nenes que assisteixen a les catequesis. Per aquest motiu, explica Picas, "fàcils d'assajar i senzills d'aprendre". A més, els quadres estan preparats per incorporar joves i oberts al cor parroquial. Flor de Nadal és fruit d'un pòsit i evolució de representacions religioses iniciades el 1878.

L'"esperit" de La Flor de Nadal berguedana, que s'ha de representar en el presbiteri d'una església, esdevé, alhora, raona Francesc A. Picas, una manera de "recordar la Catalunya d'arrel cristiana, els costums nadalencs i el cançoner popular". Un propòsit que ha de coexistir, actualment, amb la consolidació d'expressions de Nadal pròpies de l'Europa del Nord. L'autor, que continua assistint a les representacions de L'Ametlla de Merola, va estrenar l'esmentada versió essencial de La Flor de Nadal el 29 de desembre de 2011 a l'església parroquial de Santa Maria de La Jonquera, amb el vistiplau del capellà John William Candelo. La resta de l'equip estava format per Anna Maria Picas, Mariquel Genis, Maria Alsina i Quim Mandado.

Els quadres seleccionats en el llibre porten els següents títols: "La creació del món"; "Els pastorets de Betlem"; "Maria, mare del fill de Déu"; "Josep i Maria busquen posada"; "La tradició nadalenca del Tió"; "La nit de Nadal dels pastors. Anunciació"; "La missa del gall"; "Nadal i la pau del món"; "El pessebre de Nadal"; i "El portal de Betlem. L'adoració de pastors i àngels. L'apoteosi final". El llibret explica les característiques de la representació. En aquest cas, els personatges, el rol dels narradors, les característiques de la música, i les particularitats de la il·luminació, el vestuari i l'attrezzo.