Jordi Dausà explora les amistats estranyes i la incapacitat de decidir a la seva segona novel·la, El gat de Schrödinger, on recupera els personatges del seu anterior treball narratiu, Manual de supervivència, que li va valer el premi Montflorit l'any 2010.

Publicada per Stonberg Editorial, El gat de Schrödinger narra la història d'un comiat de solter compartit per tres joves sense cap afinitat que aviat es converteix en una aventura hilarant que barreja la comèdia sentimental, el retrat sociològic i la trama negra.

En Matt, el protagonista de la novel·la, és un farmacèutic neuròtic i exaddicte als fàrmacs que busca el seu lloc en un món que li va massa gran. L'acompanyen en Borja, de caràcter associal i fill d'un conegut empresari, i en Xavi, un quinqui amb ínfules de famós televisiu.

La novel·la, de to agredolç, aborda la revolució sexual masculina, la Física Quàntica i les filosofies orientals mal digerides, els triangles amorosos, la dificultat de prendre decisions i el turisme de borratxera, un fenomen sobre el que Dausà no pretén "pontificar" ni denunciar, ja que "com a cosa absurda que és li fa gràcia". I és que, si bé l'obra transcorre a la població costanera de Port Antic, l'escenari recorda el municipi de Lloret de Mar.

El gat de Schrödinger és la segona novel·la de Dausà -la quarta, si es tenen en compte dos relats d'encàrrec que va escriure per a estudiants de català, a més de diversos contes publicats en antologies de narrativa curta- i el lector hi retroba els personatges de Manual de Supervivència, a qui l'autor havia agafat estima.

Tot i això, l'autor cassanenc remarca que no es tracta d'una segona part ni una continuació, sinó d'una nova història amb els mateixos protagonistes, però amb completa autonomia respecte al primer llibre.

"És una història realista, en tant que és perfectament factible, com a mínim en determinats ambients", explica l'autor, que assegura que tot i les similituds que el lector pugui trobar amb la sèrie de pel·lícules de Resacón en las Vegas, no s'hi inspira perquè el procés de redacció és anterior a l'estrena dels films.

Els personatges del llibre són extrems, però segons Jordi Dausà, "el món és ple de gent peculiar, amb motivacions rares i comportaments imprevisibles o erràtics. També hi ha persones feliçment avorrides, és clar, però les seves vides no interessen gaire ningú", bromeja.

Dausà reconeix que les seves influències són molt variades i eclèctiques, ja que no es limiten a la literatura d'autors com Michell Houellebecq, Nick Hornby o Irvin Welsh, de qui es declara seguidor devot.

El cassanenc, llicenciat en Humanitats i mestre d'escola, assegura que a la novel·la hi predomina també la cultura audiovisual que li ha arribat a través de les sèries de televisió i el còmic, ja que ha buscat crear un llibre fàcil de llegir, molt visual, "per ajudar al lector a imaginar i veure què està passant". Un gènere, diu, poc explotat, "per ara", per les lletres catalanes.