La Catedral Alexander Nevski de Sofia (amb capacitat per a unes 5.000 persones i considerada com un dels millors exemples de l'arquitectura ortodoxa) ha acollit la celebració del Nadal segons el calendari gregorià (25 de desembre). En la imatge de l'esquerra, el metropolità Kirill, que és el "vicepresident" de l'Església Ortodoxa de Bulgària, presideix la cerimònia. A la dreta, les candeles, un símbol cristià habitual en els temples ortodoxos. joaquim bohigas/reuters

Els fidels ortodoxos gironins tenen dues opcions de dates per commemorar la solemnitat del naixement de Jesucrist: 25 de desembre i el 7 de gener. Depèn de si les esglésies a les quals pertanyen segueixen el calendari gregorià (25 de desembre) o el julià (7 de gener). L'impulsor del calendari gregorià va ser el Papa Gregori XIII el 1582 a fi de substituir el julià, instaurat per Juli Cèsar el 46 aC. Però les esglésies orientals no van acceptar el canvi i van continuar amb el calendari julià. És el cas de l'Església russa, que té la seu a Moscou. Hi ha algunes excepcions, com ara les de Romania, Bulgària i Grècia, que commemoren la solemnitat de Nadal el 25 de desembre, igual que l'Església catòlica. Actualment, el gregorià és el més utilitzat en el món.

En aquest context, hi ha parròquies estables, força homogènies en la procedència territorial dels fidels, que conjuguen ambdues dates. La parròquia de la Mare de Déu de la Tendresa de Girona, situada a la Plaça de Sant Pere, va celebrar el Nadal el passat dia 25. Aquesta parròquia, que rep la protecció del Patriarcat de Sèrbia (la seu per a l'Europa Occidental és a París), va néixer a partir d'una iniciativa de catalans, tot i que ha estat acollint fidels de països de l'Est arribats pels fluxes migratoris engegats ara fa una vintena d'anys. La mateixa parròquia argumenta que "el Patriarcat de Sèrbia ens permet celebrar la Divina Litúrgia en català, però també cantar les antífones, troparis i d'altres cants litúrgics amb música russa, que és la que hem utilitzat habitualment". A més, continua defensant, "també ens permet utilitzar el calendari gregorià i no el julià, que és el que s'utilitza a Sèrbia" i, per tant, "celebrem el Nadal el dia 25 de desembre". No obstant, "sabem que molts germans nostres ortodoxos tenen costum de celebrar el Nadal segons el calendari julià, cosa que, en les dades del gregorià, s'escau el dia 7 de gener".

D'aquesta manera, la parròquia de la Mare de Déu de la Tendresa celebrarà el matí del diumenge 6 de gener la Teofania (segons el calendari gregorià) i, per la tarda, el Nadal "pels germans procedents dels països on hi ha la costum de celebrar-lo amb dades del calendari julià". La litúrgia ortodoxa diu que "s'entra al dia següent" a partir de l'hora de Vespres.