Els periodistes catalans Sergio Vila-Sanjuán i Genís Sinca van guanyar ahir els premis literaris Nadal (en castellà) i Josep Pla (en català), que van ser concedits en la nit literària de Reis que anualment organitza l'editorial Destino. Vila-Sanjuan s'ha endut el 69è Premi Nadal amb la novel·la Estaba en el aire, mentre que Sinca s'imposava en el 45è Josep Pla amb Una família exemplar.

La novel·la de Sergio Vila-Sanjuán (Barcelona, 1957), presentada al premi sota el pseudònim de Manuel Pi i el títol fictici d'Una buena manera de terminar, explica la història d'una societat franquista que "deixa els anys negres de la dictadura i comença un periode de consum de cotxes i electrodomèstics", va dir el guanyador. L'obra gira a l'entorn a un programa radiofònic que busca persones desaparegudes. El Nadal té una dotació de 18.000 euros i el jurat estava integrat per Germán Gullón, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello, Ángela Vallvey i Emili Rosales.

Vila-Sanjuán és un veterà periodista que, en canvi, és pràcticament un nouvingut al gènere narratiu. Des del 1977 s'ha dedicat al periodisme cultural en diverses capçaleres, primer als desapareguts El Correo Catalán i El Noticiero Universal i des del 1997 a La Vanguardia, on actualment és coordinador del suplement Cultura/s. Especialista en temes literaris i en el món del llibre, les seves informacions en aquest diari han tingut la seva extensió en llibres de no ficció com Pasando página. Autores y editores en la España democrática (Destino, 2003), Guia de la Fira de Frankfurt per a catalans no del tot informats (La Magrana, 2007) i Código best seller (Temas de Hoy, 2011). També ha escrit de forma regular sobre pintura figurativa contemporània i va ser autor de la primera monografia dedicada a Miquel Barceló (Àmbit, 1984).

El 2004, va recopilar bona part de la feina periodística sobre aquestes i altres qüestions en el volum Crónicas culturales (De Bolsillo). Vila-Sanjuán va ser comissari de l'Any del Llibre i la Lectura de Barcelona 2005 i va dirigir, amb Sergi Doria, el llibre Passejades per la Barcelona literària (Grup 62, 2005). El 2010, va debutar en la novel·la amb Una heredera de Barcelona (Destino), en què recreava el "món gatopardesc" de la Barcelona dels anys 20.

Famílies enfrontades

L'obra Una família exemplar, de Genís Sinca (Manresa, 1970), és una tragicomèdia sobre l'enfrontament entre dues grans nissa?gues a la Manresa actual. És, a més, una sàtira hilarant que reflecteix l'ambició sense límits i reflexiona sobre l'ascens social. Després de rebre el guardó de mans del jurat (que ha hagut de triar entre 27 originals), Sinca va definir la seva obra com "un gran sarcasme sobre la família. És una sàtira, una obra feta per divertir i retratar tots aquells moments en què tots ens veiem identificats en aquell instant que et trobes amb la família".

El periodista i escriptor afegia que l'obra explica l'enfrontament entre dues grans famílies catalanes que "tenen el petit defecte de tenir un arbre genealògic interesantíssim i tremendament important al darrere". La novel·la descriu l'enlluernament del doctor Bou, pediatre de Tortosa, per la boda de la seva filla gran amb l'hereu dels Mirabaix, una família benestant de Manresa. "El problema és que no hi ha una assignatura a la universitat que ens ajudi a escollir parella. Quants de vostès no han conegut el gendre perfecte?", va preguntar Sinca als assistents. I és que finalment es descobreix l'autèntic origen de la saga dels Mirabaix. Quan ja és massa tard, Bou s'adona que els autèntics objectius del seu gendre van més enllà que la simple unió de les dues famílies. Segons explicava el premiat, l'obra reflecteix "les conseqüències terribles d'una mala decisió".

Genís Sinca ha estat corresponsal a Itàlia pel diari Avui i per Com Ràdio i ha col·laborat a El País i La Vanguardia. Entre les seves obres destaquen les biografies de Paco Candel (La providència es diu Paco, RBA) i d'Heribert Barrera (L'últim republicà, Columna Edicions). També és autor de La vida secreta dels nostres metges (Angle), on retrata doctors com Moisès Broggi i Santiago Dexeus, i ha editat Adéu Espanya (Columna Edicions), un recull d'entrevistes que ell mateix va fer a diferents personatges catalans que reflexionaven sobre la independència.

El jurat del Premi Josep Pla el formaven Sebastià Alzamora, Berta Bruna, Rosa Cabré, Antoni Pladevall i Àlex Susanna.