"Hem de marxar d'Espanya perquè si no ens ofegaran, però hem de fer-ho amb el mínim ressentiment". L'expresident Jordi Pujol va defensar aquesta idea ahir a Girona, la mateixa idea que, segons el seu parer, avui defensaria Joan Sales (Barcelona, 1912 - 1983), autor de la novel·la Incerta glòria.

Pujol va participar a la clausura del centenari del naixement de l'editor i escriptor Joan Sales, organitzat per Òmnium Gironès. L'assistència d'unes 400 persones va desbordar l'Aula Magna de la Casa de Cultura i es va haver de condicionar una sala annexa amb transmissió televisiva.

L'acte va comptar també amb les intervencions de dos polítics molt implicats en l'actual procés català, Oriol Juqueras i Ramon Tremosa, que van subscriure la idea del trencament sense ressentiment.

Reunió clandestina

Pujol va rememorar una reunió clandestina l'any 1948 a casa de Joan Reventós, amb Pere Figuera, Joan Sales i Raimon Galí, inici de la "forta influència" que va rebre de Sales i de Galí.

"Ells havien tornat [de l'exili] per venir a constatar com havien resistit els fonaments de Catalunya". "Si la terra, la llengua i els valors resisteixen, tot es pot salvar. Era el principi d'acció, i ens hi vam agafar", va dir l'expresident a un auditori molt atent.

Pujol va assegurar que Galí i Sales eren "rotunds i radicals" però "no eren barroers i, atenció, no eren antiespanyols! Practicaven una afirmació catalana potent sense la necessitat de trencar amb el marc espanyol", va advertir. "Admiraven Castella", va afegir.

Aquest mateix principi, aquest mateix rebuig al trencament amb Espanya, aquesta mateixa admiració per Castella, va orientar Jordi Pujol durant molts anys, però les coses han canviat darrerament: "Ara jo estic enfrontat i tinc ganes que Catalunya es separi d'Espanya", va dir l'expresident sense embuts. "Espanya ho ha fet molt malament i ha perdut una guerra contra ella mateixa", va raonar.

Per la seva part, Oriol Junqueras va explicar Catalunya com un país de forts contrastos i de forta conflictivitat social, capaç de cremar esglésies al mateix moment que aixeca la Sagrada Família, un país que sovint ha vessat sang.

Pel líder d'ERC, la Catalunya dels anys joves de Joan Sales era en bona part "republicana, catòlica i anarquista". "Coses considerades incompatibles sovint anaven juntes en aquest país de contrastos que si no l'entenem és "per la mandra de conèixer com és realment el nostre país".

Per Ramon Remosa, eurodiputat de CiU, "el desastre econòmic és en tots els àmbits i fronts d'Espanya, i així es veu des d'Europa". "Jo diria que han depredat Espanya les castes extractives d'alts funcionaris de Madrid".

L'eurodiputat i professor d'economia veu la seva Catalunya també com un món de contrastos: "Catalunya és un país mig nòrdic i mig sicilià, capaç de millor i del pitjor, que dóna figures admirables com la de Joan Sales, però no vagis als instituts a preguntar qui era".

Tremosa va lamentar "les mentides" que publica la premsa de Madrid negant l'espoli fiscal de Catalunya o negant la persecució de la llengua catalana, i va assegurar que els diputats espanyols van "capcots" per Brussel·les davant "la profunditat del túnel al qual acaben d'entrar".

L'acte va comptar amb la participació de Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural; Natàlia Molero, directora de la Casa de Cultura; David Martí, president d'Òmnium Gironès, i Maria Bohigas, néta de Joan Sales, que va presentar l'edició de la novel·la inèdita del seu avi Viatge d'un moribund (Club Editor). L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va tancar l'acte.