El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va titllar ahir "d'inacceptable" que el Ministeri d'Hisenda no pagui els 1,6 MEUR d'ajuts corresponents al 2012 al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA). Mascarell va subratllar que es tracta "d'un compromís" que va adquirir el Govern espanyol i que és "necessari" que ho aporti. "Se suposa que els governs donen la seva paraula a través de decrets i, per tant, s'han de complir", va assenyalar.

El conseller, que va assistir a l'acte inaugural de "Ripoll 2013, Capital de la Cultura Catalana", va recordar que es tracta d'uns ajuts de l'any passat i està segur que "tard o d'hora" l'Estat espanyol rectificarà i complirà amb els seus compromisos.

El conseller de Cultura va participar en els actes inaugurals de "Ripoll 2013, Capital de la Cultura Catalana". El municipi va prendre així, de forma oficial, el relleu de Tarragona com a capital de la cultura catalana. El Monestir de Ripoll va acollir l'espectacle inaugural Pel corrent dels temps, a càrrec de la companyia Sargantana sota la direcció artística de Jordi Pérez i Soldevila.

En el decurs de l'acte hi van intervenir, a més de Mascarell, l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell; la tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, Carme Crespo, i el president de l'Organització de la Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela. En la mateixa jornada, es va inaugurar l'exposició Ramon Casanova El boig de l'Hispano al Museu Etnogràfic de Ripoll. L'exposició, que es podrà visitar fins al 30 d'abril, vol posar en valor la figura del pioner de l'automoció Ramon Casanova, com a personatge emprenedor, innovador, creatiu i vinculat al catalanisme social de l'època.

La Capital de la Cultura Catalana s'adreça a tot el domini ?lingüís?tic i cultural català. Té com a objectius contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior.

Les ciutats de Banyoles (Pla de l'Estany) 2004; Esparreguera (Baix Llobregat) 2005; Amposta (Montsià) 2006; Lleida (Segrià) 2007; Perpinyà (Rosselló) 2008; Figueres (Alt Empordà) 2009; Badalona (Barcelonès) 2010; Escaldes-Engordany (Principat d'Andorra) 2011; Tarragona (Tarragonès) 2012, i Ripoll (Ripollès) 2013 són els primers deu municipis designats fins ara com a Capital de la Cultura Catalana.

Les capitals culturals varen néixer a Europa. Atenes (Grècia), el 1985, fou designada com a Capital Europea de la Cultura, primera capitalitat cultural de la història. Amb el pas dels anys, diversos països i zones del món han creat les seves pròpies capitals culturals.