L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha detectat dues marques d'hamburgueses que contenen carn de cavall sense advertir en l'etiquetatge després de l'anàlisi d'una vintena d'hamburgueses fresques envasades, per la qual cosa exigeix una investigació urgent a les administracions competents.

L'informe de l'OCU revela que dues marques analitzades que distribueixen a l'Estat espanyol (Eroski i Alipende) contenen carn de cavall no especificada en l'etiqueta.

Aquesta organització aclareix que no es tracta d'un problema de seguretat alimentària però sí d'un engany al consumidor, ja que el consumidor creu que compra carn de boví, sense carn de cavall.

L'OCU ha detectat que 16 de les 20 hamburgueses analitzades també porten sulfits, un altre additiu la utilitat del qual és inhibir el creixement de bacteris i mantenir el color original.

Per afegir els sulfits, els fabricants utilitzen un truc legal: denominar la seva hamburguesa com a "burguer meat". Explica que els sulfits no són innocus en quantitats altes, però alguna de les hamburgueses analitzada porta el 90 per cent de la ingesta diària admissible (IDA) de sulfits per a un nen, de manera que no hauria de prendre més sulfits en aquest dia, ni afegir quètxup o mostassa.

Altres paràmetres analitzats són el greix, l'aportació calòrica i la sal. La majoria d'hamburgueses supera amb escreix el contingut de greix d'una peça de carn boví. Alguns productes arriben a un 23 per cent i un 25 per cent, percentatges clarament excessius, segons indica l'OCU, ja que a major contingut gras, menor contingut proteic.

La mitjana d'aportació calòrica trobat és de 200 calories per cada 100 grams de preparat de carn, de manera que a major contingut de greix i més grandària de l'hamburguesa, augmenten les calories.

Respecte a la sal, la gran majoria de les hamburgueses superen amb escreix l'1 per cent, que l'OCU entén és excessiu i gens recomanable.