Queden lluny aquells dies en què Sílvia Soler, amb el micròfon a la mà, cobria actes electorals i seguia partits polítics com a periodista de la ràdio pública catalana. Avui, és una prestigiosa escriptora que acaba d'obtenir el premi Ramon Llull amb L'estiu que comença, una de les seves novel·les "serioses". I és que Soler, que es va iniciar en el món literari amb la recopilació de contes Arriben els ocells de nit el 1985, és coneguda pel gran públic, especialment per dones que caminen entre els quaranta i els cinquanta anys, per les seves desenfadades novel·les de la saga del 39+1, protagonitzades per un grup d'amigues que un dia se senten Donetes i altres són com Thelma i Louise.

No obstant això, Soler té un altre registre i els seus lectors podran tornar-lo a degustar a partir del dia 7 de març, quan trobin en les llibreries L'estiu que comença, una novel·la que recull els cinquanta anys de vida de Júlia Reig i Andreu Balart, vinculats abans de néixer per l'amistat de les seves mares.

Durant la roda de premsa celebrada ahir arran de la concessió del premi, va reconèixer que es tracta d'una obra "esperançadora", que, encara que no té res a veure amb la trama, s'assembla en el to a d'altres títols seus com Petons de diumenge, amb el qual va obtenir el Prudenci Bertrana l'any 2008.

En aquests anys en què el periodisme de trinxera ha quedat aparcat -encara que segueix col·laborant en ràdio, televisió i mitjans escrits- Sílvia Soler ha anat forjant una trajectòria d'escriptora amb novel·les com El centre exacte de la nit (1992), El son dels volcans (1998), L'arbre de Judes (2001) i Mira'm als ulls (2003).

També en el seu vessant més humorístic compta amb Per molts anys (2007), Una família fora de sèrie (2010) i Un creuer fora de sèrie (2011).

Les relacions entre homes i dones, els secrets que amaguen totes les famílies, l'amor i el desamor són alguns dels temes que apareixen en els seus títols, algun dels quals fins i tot s'ha convertit en radionovel·la (39+1).

Si bé al principi hi havia qui s'hi referia com la germana de Toni Soler -conegut periodista al capdavant de programes com Polònia i Crackòvia-, ara s'ha fet un nom tant en el panorama literari com en el mediàtic, i no és difícil trobar-la en una tertúlia de la televisió ?catalana comentant la crisi econòmica mundial o de col·laboradora en un programa radiofònic amb un consultori sentimental masculí.

Nascuda a Figueres l'any 1961, és badalonina d'adopció, està casada i té dos fills.