Els germans Roca s'han unit a Franc Aleu per convidar dotze comensals a un banquet multisensorial que han titulat 'El somni', una cita excepcional en què els seleccionats gaudiran d'una òpera i sopar, que vol maridar la cuina i el vi amb altres disciplines artístiques com la música, la pintura, la poesia i el vídeoart. Zubin Mehta, La Fura dels Baus, Peret, Sílvia Pérez Cruz, Albert Guinovart, Pau Riba, Rafael Argullol, Carles Duarte i William White són alguns de la trentena d'artistes que participen en l'innovador projecte, que es gravarà el 6 de maig a l'Arts Santa Mònica.

'El somni. Una òpera en 12 plats, un banquet en 12 actes' és possible gràcies al treball dels tres germans Joan, Josep i Jordi Roca, de l'estrellat Celler de Can Roca, amb el vídeoartista Franc Aleu, que ja ha treballat anteriorment amb òpera, però s'estrena amb la gastronomia. Està produït per Mediapro i té el suport de l'Ajuntament de Barcelona.

En la presentació d'aquest divendres al Palau de la Música, un dels espais on s'ha gravat part del projecte, Joan Roca ha explicat que es tracta d'un projecte inèdit, que vol "caçar sense complexes la cuina amb l'art" per cercar "instants de bellesa" que incloguin la degustació del menjar, el beure, la música, les imatges i la història.

De fet, aquest sopar té un llibret que caça l'òpera i la cuina, i planteja 12 actes per a 12 plats. Amb Wagner sonant, la història comença amb l'aparició de tres noies, "en una exaltació del romanticisme", segons Aleu, que permet ficar-se dins del cap d'una d'elles, que llegeix un llibre. Així s'inicia aquest festí que pretén lligar amb coherència tots els sentits que s'estimulen.

Per posar un exemple, Jordi Roca ha explicat que la lluna que es veu en imatges es menja al plat, amb gustos de terra, feta amb tòfona blanca per a la cara visible i amb tòfona negra per a la cara obscura. El seu interior és una crema que, amb aquests dos sabors, busca un aroma mineral, i "està farcida amb un destil·lat de terra que gairebé no pesa".

A més, Josep Roca, el sommelier, ha afegit que aquesta lluna es marida amb un vi d'un paisatge llunàtic, el de Lanzarote, i per a l'ocasió ha anat a buscar un vi d'una bota clausurada des del 1881 en un celler d'aquesta illa, espremut de vinyes que han crescut sobre cendra. "Hem tingut la sort d'extreure unes ampolles d'aquesta bota d'on no n'havien sortit mai", ha afegit.

A banda d'això, els germans no han volgut revelar cap plat més, perquè ho volen fer quan tinguin el projecte acabat i a casa seva, a Girona, on tenen el seu restaurant El Celler de Can Roca, on ara estan fent unes reformes per oferir coses noves, i entre elles es plantegen oferir una experiència semblant a aquesta.

Josep Roca ha expressat la seva voluntat de posar tot el sentit a 'El somni' perquè tingui una coherència estètica i s'escapi de la banalitat, un atac que és conscient que els poden fer, i ha qualificat el treball d'"excepcional, esplèndid, potent, i engrescador", amb voluntat de donar una "visió holística de la gastronomia".

A més del sopar que serà per aquests dotze comensals, que no han volgut revelar encara, però han afirmat que seran persones excepcionals, que no vol dir famoses, el projecte inclou el llargmetratge, que encara trigaran mesos a estrenar; les Cartes Barcelona, una exposició a la Sala Ciutat i una altra a l'Arts Santa Mònica, una web de comunicació permanent i un llibre.