El Departament de Cultura, el titular del qual és Ferran Mascarell, pagarà 123.000 euros a l'escriptor Xavier Bru de Sala en concepte de "treballs de comissariat per a l'organització i el desenvolupament dels actes commemoratius del centenari del naixement de Salvador Espriu que es desenvoluparà durant l'any 2013", segons va publicar el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) del dia 15 de febrer. Segons una informació, publicada al portal e-notícies, el contracte va passar desapercebut perquè no apareix a l'índex del DOGC i cal buscar-lo a l'apartat d'anuncis de la Generalitat. El contracte de serveis va ser adjudicat per procediment negociat amb data del passat 23 de gener.

Mascarell, amb Bru de Sala i el director artístic de l'acte d'obertura de l'Any Espriu, Xavier Albertí, van presentar el programa de les activitats previstes al llarg del 2013 per a la commemoració del centenari del naixement de l'escriptor, un dels grans oblidats de la literatura catalana. Entre els actes previstos, s'inclouen exposicions, publicacions d'obres, espectacles musicals i teatrals, produccions audiovisuals i simposis sobre la vida i l'obra de l'autor.

El contracte es produeix en una època de malestar al sector per les retallades. Aquest dijous, el president del Conca, Carles Duarte, ja va reclamar al Parlament que el Govern augmenti l'aportació al Departament de Cultura, i d'aquesta manera passi de l'1,3% del pressupost a un 2%. El propi conseller va admetre durant el lliurament de l'Informe sobre l'estat de la cultura que "tots sabem que l'estat de la cultura catalana té elements contradictoris" i que "estan succeint moltes complicacions".