Un estudi liderat per l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont ha descrit per primera vegada i de forma detallada el registre d'ous fòssils de dinosaures del jaciment de Coll de Nargó (Alt Urgell), que té uns 70 milions d'anys i en el que s'han trobat fins a quatre espècies diferents.Segons ha informat el Servei d'Informació i Notícies Científiques (SINC), fins a la data només s'havia reconegut un tipus d'ou de dinosaure en el jaciment de Coll de Nargó.

En aquesta àrea existeixen formacions geològiques entre les que es troben la d'Areniscas de Aren i la de Tremp, que han proporcionat un ric i variat registre fòssil de dinosaures al llarg de tot el Pirineu. Ara, allà, un grup d'investigadors ha identificat quatre espècies d'ous de dinosaures.

"S'han trobat de forma abundant restes de clofolles, ous i nius atribuïts a dinosaures, i més concretament als sauròpodes. Fins avui, només s'havia reconegut un tipus d'ou de dinosaure en aquesta zona: Megaloolithus siruguei. Després d'analitzar més de 25 estrats al llarg de la formació Tremp, s'ha pogut identificar un mínim de quatre tipus diferents més: Cairanoolithus roussetensis, Megaloolithus aureliensis, Megaloolithus siruguei i Megaloolithus baghensis", explica Albert García Sellés, de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

Un dels principals problemes que es troben els paleontòlegs a l'estudiar les restes fòssils és determinar l'edat dels sediments que els conté. Hi ha fòssils, coneguts com a fòssils guia, que per les seves característiques permeten inferir l'edat de les roques. Aquests fòssils són freqüents en els sediments marins, però en els terrestres són més escassos i difícils de trobar. "S'ha demostrat que els diferents tipus d'ous (ooespècies) es localitzen en intervals de temps molt concrets, fet que permet crear escales biocronològiques amb capacitat de datació precisa. En resum, gràcies a l'associació d'ooespècies trobades a Coll de Nargó s'ha pogut establir que aquest jaciment té una edat compresa entre 71 i 67 milions d'anys", assegura el García Sellés.

Els jaciments paleontològics amb restes de dinosaures del sud d'Europa tenen un important valor científic ja que permeten entendre i reconstruir els ecosistemes de finals de l'era Mesozoica. Les últimes investigacions científiques demostren que les faunes de dinosaures del continent europeu que van viure poc temps abans de la gran extinció de fa 66 milions d'anys es troben precisament en el flanc sud dels Pirineus.

En concret, el fet que s'hagin trobat restes fòssils de Cairanoolithus en aquesta zona és una troballa rellevant, ja que serien les primeres restes d'aquest tipus localitzades a la península ibèrica, ja que és un ou que només es coneixia al sud de França. Segons García Sellés, aquest descobriment constitueix una nova prova de la connexió entre les faunes de dinosaures de França i la península ibèrica fa uns 70 milions d'anys.

D'una altra banda, el fet de trobar més de 25 nivells estratigràfics amb ous i nius de dinosaures és una clara evidència que aquests sauròpodes van utilitzar la zona de Coll de Nargó com àrea de nidificació durant milions d'anys.

"Tal recurrència de nius no s'havia trobat mai. És més, la presència de diverses ooespècies en un mateix nivell indica que diferents tipus de dinosaures van compartir aquesta mateixa zona de nidificació", conclou el científic.