Els historiadors Jordi Nadal, Josep Fontana i Ramon Garrabou van ser investits ahir doctors honoris causa per la Universitat de Girona a l'auditori del Centre Cultural de la Mercè davant de representants de la institució i del món de la docència.

"És un orgull i una satisfacció poder-los incorporar al claustre de mestres", va subratllar la rectora, Anna Maria Geli, que va destacar la seva vinculació amb aquest centre des de la seva creació així com el seu "magisteri excepcional" en cadascuna de les seves especialitats. Durant una trobada prèvia amb els periodistes, Fontana va advertir dels riscos de deixar d'invertir en recerca i de no garantir l'accés a l'educació pública amb les retallades.

Un concorregut auditori del Centre Cultural de la Mercè va viure ahir al migdia la investidura, l'acte acadèmic més solemne que celebra la universitat, per reconèixer la rellevància d'aquests tres historiadors.

La seva candidatura es va presentar conjuntament des de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, la Facultat de Lletres i l'Institut de Recerca Històrica i després va ser estudiada i ratificada pel Consell de Govern de la universitat. Els padrins van ser Rosa Congost (de Josep Fontana), Antonio López (de Ramon Garrabou) i Joaquim Nadal (de Jordi Nadal), els quals es van encarregar de desglossar durant l'acte la seva trajectòria.

"És gairebé de justícia aquest reconeixement de la universitat", va dir la rectora, Anna Maria Geli, satisfeta també perquè ho havien acceptat. Tots tres són figures "molt rellevants" en les seves especialitats i també formen part de la història d'aquesta universitat i dels seus inicis.

Així, va posar l'exemple de Josep Fontana, que va fer la primera conferència inaugural de la UdG ara fa més de vint anys, o la figura de referència en què s'ha convertit Ramon Garrabou en el camp de la història agrària i del món rural, amb unes línies de recerca "cabdals".

Jordi Nadal, per la seva banda, va ser director del col·legi universitari de Girona, la institució prèvia a la creació de la UdG.

En un acte previ a la investidura, els tres historiadors van expressar la seva satisfacció per ser reconeguts per aquesta universitat. Jordi Nadal va elogiar el camí que ha seguit la UdG en aquests més de vint anys i molt especialment el parc científic i tecnològic, que al seu entendre és una "enveja" per molts centres universitaris així com les aportacions que està fent a la ciència europea.

Per la seva banda, Josep Fontana es va mostrar satisfet per la feina feta dins d'un sistema universitari català que ha apostat per "sumar recursos", com és el cas de l'encert que va suposar la creació de biblioteques unificades amb un catàleg comú. Ara bé, tambéva advertir de les conseqüències de les retallades en el sistema educatiu i va reconèixer estar "molt preocupat".

Concretament, va esmentar com a "vitals" l'existència de beques, l'accés a l'educació pública i la inversió en recerca, que al seu entendre ara estan "seriosament amenaçades". També es va mostrar clarament en contra de la privatització en l'ensenyament.

"Són moments per reivindicar la importància que ha tingut el paper de generacions d'estudiants ben preparats en el desenvolupament de la transició de Catalunya", va dir, i va subratllar la necessitat de mantenir-ho.