La forta personalitat de l'obra narrativa de Roberto Bolaño, considerat la veu renovadora de la litetatura hispanoamericana actual, atrau un turisme cultivat a Blanes, segons va fer públic ahir l'Ajuntament en la presentació d'un programa d'activitats dedicat a l'escriptor d'origen xilè, amb motiu del desè aniversari de la seva mort.

La Biblioteca Comarcal de Blanes va acollir la presentació de les activitats que, sota el títol Bolaño a Blanes, es desenvoluparan al llarg d'aquest any en homenatge a l'escriptor. Durant l'acte va quedar inaugurada l'exposició del fotògraf Siqui Sànchez El viaje imposible. En México con Roberto Bolaño, que serà visitable durant tot el 2013 a la biblioteca.

Una tertúlia sobre la celebrada novel·la Los detectives salvajes (4 abril) i una conferència-col·loqui sobre Bolaño com a "detectiu literari" (16 abril), que s'oferirà en streaming, són alguns dels actes del programa.

En l'apartat d'activitats educatives han quedat integrats un Ralli Fotogràfic Infantil organitzat per l'AFIC (25 de maig), i la presentació de la maleta pedagògica Roberto Bolaño en el aula, adreçada als estudiants d'ESO i de Batxillerat.

La Ruta Bolaño serà una de les activitats que perdurarà més enllà d'aquest 2013. L'itinerari resse?guirà els espais que va freqüentar l'escriptor.

Lligada al llibre Nocturno de Chile, hi haurà l'activitat Nocturn de Bolaño, que consistirà en una lectura de poemes de Bolaño que es farà una nit d'estiu, el 14 de juliol, a la platja de la badia de Blanes. La lectura es tancarà amb la projecció del documental Roberto Belano: Patinant per la pista de gel, del cineasta blanenc Jaume Pujadas.

Altres activitats són el reforç dels exemplars dels llibres de l'escriptor que actualment té en préstec la biblioteca, ja que la vídua de Bolaño, Carolina López, ha fet la cessió d'un lot de llibres que inclou els 21 títols de la bibliografia de Bolaño, a més a més d'un lot de 16 exemplars de la novel·la La pista de hielo.

Una visita a l'exposició sobre Bolaño que té el CCCB de Barcelona és una altra de les activitats proposades en aquest homenatge a qui l'atzar va va portar fins a Catalunya l'any 1977.