Ratón, el mític bou de la ramaderia valenciana de Gregorio de Jesús, va morir ahir al matí, segons van confirmat fonts de l'entorn del ramader. El toro, de 13 anys (l'equivalent a una persona d'entre 80-90) i que s'emporta dos morts sobre les banyes en més d'un centenar d'actuacions, va tenir la seva última exhibició a la passada Fira Taurina de Falles de València.

La llegenda de Ratón, protagonista del llibre La verdadera historia del toro Ratón escrit pel periodista Paco Delgado i fins i tot d'un videojoc, es va començar a forjar quan va començar a córrer pels carrers i places de bous valencianes.

El 2004, després de patir alguns problemes de salut, el toro va envestir el seu primer aficionat al poble de Canals i un any més tard, només sortir a l'arena de Museros, va tocar un aficionat a la piràmide i l'organització va decidir tancar-lo. Hores més tard, trepitjava de nou el carrer i envestia un jove.

Però no és fins l'any 2006 quan el toro de Gregorio de Jesús es cobra la seva primera víctima mortal. A les festes del Port de Sagunt corneja de manera agressiva un home de 54 anys fins provocar-li la mort.

Dos anys més tard la fama de Ratón creix exponencialment després d'envestir de manera salvatge un jove de 27 anys a les festes de Falles. La mida de la plaça i la brutalitat de les imatges causen que el toro més conegut de la festa taurina valenciana doni la volta al món gràcies a la xarxa.

La seva progressió era meteòrica i ja al maig de 2010 el ramader de Sueca es proposava clonar-lo.

La segona víctima de Ratón es produiria l'agost del 2011 a la Fira d'Agost de Xàtiva, després de perseguir i cornejar Vicent M., un veí d'Algemesí de 29 anys d'edat.

Amb dos morts al seu currículum el toro de Gregorio de Jesús multiplica el seu caixet, enaltit en part per la seva repercussió mediàtica, i són molts pobles els que paguen actuacions del toro per sobre dels 10.000 euros. Però l'edat de Ratolí li aconsella repòs i el seu amo comença a seleccionar molt bé les seves actuacions per no castigar l'animal. Les darreres es limiten a exhibicions que passen sense pena ni glòria

La mala fama del brau continuarà, ja que el seu cos serà embalsamat i s'exposarà al públic en una finca a la localitat valenciana de Sueca.