El metge especialitzat en malalties infeccioses Oriol Mitjà Villar rebrà el Premi Fundació Príncep de Girona a la Investigació Científica en reconeixement a "la seva dedicació exemplar" en el camp del tractament de malalties infecciones endèmiques en països en desenvolupament i per l'impacte internacional del seu treball orientat a eradicar la malaltia de Pian. La Fundació Príncep de Girona ha donat a conèixer aquest dimecres el nom del guanyador del Premi Fundació Príncep de Girona Investigació Científica 2013 que premia joves investigadors o docents en el camp de les ciències. Els premis es lliuraran en el marc del Fòrum Impulsa que se celebrarà el 26 de juny a l'Auditori de Girona.

Dotats amb 10.000 euros i una reproducció d'una obra de l'escultor Juan Muñoz, els Premis Fundació Príncep de Girona es lliuraran en el marc del Fòrum Impulsa que tindrà lloc els dies 26 i 27 de juny i estarà presidit pels Prínceps d'Astúries i de Girona.

Oriol Mitjà Villar, nascut a Barcelona l'any 1980, és metge especialista en malalties infeccioses, doctor en Medicina i assessor especial de l'OMS en la malaltia de Pian, una infecció tropical oblidada que afecta a nens en poblacions pobres i rurals i causa desfiguració i lesions doloroses en la pell i els ossos. L'objectiu del seu projecte és aconseguir l'eradicació del Pian a nivell mundial. Després de la verola, aquesta podria ser la segona malaltia eradicada gràcies als descobriments del candidat.

Des del 2010, ha desenvolupat una línia de recerca en estratègies per al control de malalties tropicals i ha liderat un equip de recerca a Papua Nova Guinea. Ha publicat nombrosos articles sobre la clínica, el diagnòstic i el tractament del pian, entre ells un estudi de referència 'The Lancet', 2012 que demostrava per primera vegada l'eficàcia d'un tractament antimicrobià oral (eritromicina) contra la malaltia de Pian.

Mitjà es va convertir en assessor especial de l'OMS en matèria de malalties tropicals oblidades. Al març de 2012 va participar en l'elaboració de les noves recomanacions de l'OMS per al tractament del Pian amb eritromicina i en la nova estratègia contra la malaltia amb l'objectiu d'aconseguir la seva eradicació mundial en el 2020. També ha escrit revisions per a prestigioses revistes especialitzades, inclòs un seminari per The Lancet, i per a la publicació on-line UpToDate, i ha rebut nombrosos premis internacionals, entre els quals s'expliquen l'Anne-Maurer Cecchini o l'Europeu de Medicina Tropical.