La convenció internacional de contrabaixistes, que se celebrarà el proper mes de juny a Nova York, retrarà homenatge al músic i compositor gironí Josep Cervera i Bret, nascut a Peralada a finals del segle XIX. Aquest recital organitzat per la Universitat de Rochester coincideix amb el llançament d'un disc monogràfic d'una selecció de peces del compositor altempordanès inèdites fins a l'actualitat, i considerades pels especialistes de gran qualitat i rellevància.

Els músics encarregats de la gravació del disc són Leon Bosch, contrabaixista principal de l'orquestra de The Academy of Sant Martin-in-the-Fields i Sung-Suk Kang, pianista i professora del Conservatori de Viena.

El conjunt de peces inèdites del compositor de la primera meitat del segle XX arriba a un total de 60 temes, dels quals ja s'ha realitzat la gravació de tres: Berceuse, Elegía i Nocturno.

Aquesta interpretació de peces, la majoria de les quals no s'han interpretat en públic des de la mort del compositor de Peralada l'any 1969, coincidirà amb el recital internacional de contrabaixistes que es celebrarà aquest proper 7 de juny a l'Eastman School of Music, a la Universitat de Rochester (Nova York).

Aquesta convenció mundial comptarà amb l'assistència de contrabaixistes reconeguts com Christian McBride, Dave Holland, Ron Carter o Rufus Ried.

Centrat en el contrabaix

Cervera va néixer a Peralada el 1883 i era membre d'una nissaga familiar de músics vinculats a les poblacions de Peralada, Figueres i Roses, on va residir al llarg de la seva vida.

La seva vessant de compositor es concentra, majoritàriament, en el contrabaix com a instrument solista i de concert, fet molt innovador en aquella època. I és que durant la primera meitat del segle passat, el contrabaix era un instrument poc valorat i considerat únicament com a suport i acompanyament d'altres instruments. Això dificultava trobar peces composades i pensades únicament per a l'instrument, cosa que va fer que Cervera composés les seves pròpies peces, ajudant a ampliar un repertori que fins llavors se centrava en Bottessini, Nanny i Simadl a Europa, i Pere Valls i Antón Torelló a Espanya.

El fons musical de Josep Cervera consta d'unes 100 peces, i està compost per més d'una seixantena de peces dedicades, pensades i creades per al lluïment del contrabaix com a instrument solista, 18 sardanes per a cobla i una dotzena de peces de temàtica variada, com balls populars, obres religioses o nadales. Entre aquestes peces destaquen el Ball de la Platja de Roses o el Ball del Drac d'Olot.