La productora Tururut Art Infogràfic, amb seu al Parc Científic i Tecnològic de Girona, ha començat el rodatge d'un documental sobre la vida del mític combatent Miralles, en qui es va inspirar Javier Cercas per escriure Soldados de Salamina. La productora va gravar la trobada, propiciada per Diari de Girona, entre Miguel Miralles i Javier Cercas, que va tenir lloc el dissabte 6 al bar La Taverna de Girona. Miralles i Cercas no s'havien vist ni havien parlat mai abans.

Òskar Xavier Gómez, productor del documental, explica que la pel·lícula es vol centrar en la vida veritable de Miralles, comparant-lo amb el mite sorgit de la novel·la. "En col·laboració amb la família, volem explicar la trajectòria vital de Miralles, que va combatre contra el feixisme i va viure exiliat a França, tot i que feia llargues estades al càmping La estrella de Mar, de Castelldefels, on va coincidir amb l'escriptor (llavors vigilant nocturn) Roberto Bolaño, que va serqui va parlar d'ell a Javier Cercas".

La productora va gravar la trobada de Cercas i Miguel Miralles, i ja ha contactat amb David Trueba, director de l'adaptació a la gran pantalla de Soldados de Salamina, pel·lícula rodada en bona part a Girona i estrenada l'any 2003. Trueba ha vist amb molt bons ulls poder participar en el documental. Així, l'escriptor i realitzador serà un dels personatges entrevistat perquè ofereixi la seva visió de la de Miralles com a mite -el soldat que decideix no disparar-, què li va fer decidir a fer-ne la pel·lícula i altres aspectes que li sembli interessant de comentar.

La publicació del reportatge "Surt a la llum la identitat del mític Miralles de Soldados de Salamina" al Diari de Girona ha tingut una bona acollida i molts altres mitjans de comunicació s'estan fent ressò de la notícia.