Neix Í-TACA, un festival reivindicatiu que fa una crida social contra l'IVA cultural del 21% i dóna accés a diferents plataformes culturals a canvi d'ous ecològics i pomes. Í-TACA és "una idea, una il·lusió convertida en un projecte cultural", va remarcar el seu director, Fran Arnau. Un projecte que començarà el proper 19 de maig amb una marxa popular, i conclourà el 7 de juliol amb el concert de Sílvia Pérez Cruz a Palafrugell, casa seva.

L'Í-TACA vol "reivindicar la cultura com a dret bàsic, eina de crítica social i font de transmissió d'idees", i utilitza un procediment clar: "deixar de banda el victimisme i, amb optimisme, passar a l'acció amb apostes concretes". I així ho han fet. El projecte consta de diferents seccions, situant tota la programació del festival en diferents espais de localitats del Baix Empordà. Una maxa popular reivindicativa serà l'encarregada de donar el tret de sortida el 19 de maig, pujant fins al Castell del Montgrí amb un premi musical a l'aribada a càrrec de Mazoni, Jordi Molina, Rosa Pou i Xavi Lloses, Sanjosez i Bloc Quilombo. Una botifarrada (inclosa en el preu de la inscripció) tancarà el primer dia del projecte.

La música és el principal eix motor de l'Í-TACA, però el complementen altres activitats paral·leles com xerrades i taules de debat entorn la cultura i les accions del govern, exposicions que també obriran lloc al debat cultural, aportant la part visual i creativa, i una nit de barreja musical amb un brainstorming, L'amor no és l'hòstia, contra la violència de gènere, un problema "preocupant i massa present a les nostres vides, volem conscienciar els més joves".

Dins el gruix de l'aportació musical destaca la proposta que manté, des de fa sis anys, el Jazzpera pel jazz català a la població de La Pera. La Jam, dirigida pel músic Joan Chamorro, dóna "especial protagonisme" a les veus femenines amb tres grans noms: Clara Luna, Andrea Motis i Susana Sheiman, que vindran acompanyades d'instrumentalistes de jazz català com Ignasi Terrazza o Esteve Pi. Aquest acte serà una producció pròpia del festival que "promet fer història en el món del jazz del nostre país".