La taxa de nous diagnòstics de VIH a Catalunya (8,5 per cada 100.000 persones) és superior a la mitjana europea (7,2 per cada 100.000 persones), segons l'informe bianual del sistema integrat de vigilància epidemiològica de la sida de 2012, que va presentar ahir el Departament de Salut.

L'informe també indica que la resta de les infeccions de transmissió sexual han augmentat, especialment entre els homes homosexuals, i algunes d'elles -com la clamídia i l'herpes- entre els joves en general.

El director del Centre d'Estudis Epidemiològics de la Sida a Catalunya, Jordi Casabona, ha assegurat que la taxa de nous diagnòstics de VIH és superior a la mitjana europea perquè es mantenen conductes de risc i el 25% de les persones amb VIH desconeixen la seva infecció.

Encara que globalment s'ha estabilitzat el nombre de nous casos de VIH -al voltant de 700 a ?l'any-, hi ha dos grups entre els quals la infecció per VIH va continuar augmentant: els homes homosexuals i la població immigrant.

El 46 de nous diagnòstics de persones amb VIH són immigrants i la majoria d'ells no estava infectat al seu país d'origen, sinó que ha adquirit la infecció a Catalunya, segons Casabona.

També el 39 dels nous diagnòstics corresponen a homes homosexuals, que segueix sent la principal via de transmissió.

D'una altra banda, gairebé la meitat (48 ) de les noves infeccions ocorren en persones d'entre 15 i 30 anys, principalment homes (78 ).

El 24 de les infeccions de VIH les van diagnosticar entitats socials que realitzen tests de diagnòstic i, en aquest sentit, el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, s'ha compromès a mantenir la mateixa quantitat de subvencions en els pròxims pressupostos. L'esperança de vida dels pacients amb VIH positius en tractament és 14 anys inferior a la població catalana, encara que varia segons els diferents subgrups.

L'informe també posa de manifest que el 40 % dels nous diagnòstics de VIH arriben amb retard, és a dir, quan hauria d'haver-se iniciat ja un tractament.

Es calcula que hi ha 33.000 persones a Catalunya infectades pel VIH, de les quals gairebé la meitat ja han rebut el tractament i tenen càrregues virals indetectables que, en principi, fa que no siguin transmissors. L'estudi estima que l'any 2017 hi haurà unes 34.700 persones amb VIH, un augment d'unes 1.700 persones que, segons Casabona, s'explicaria perquè "cada vegada es moriran menys persones per aquesta infecció".