D

os ocells d'un tret. Dos premis el mateix dia. A més de la Creu de Sant Jordi, Narcís Comadira va rebre ahir el premi Crítica Serra d'Or per Lent, el seu darrer poemari. D'altra banda, l'olotí Jaume Bosquet i el mallorquí Miguel Àngel Llauger han guanyat el Serra d'Or de Traducció per Antologia de Spoon River, la primera versió al català del clàssic d'Edgar Lee Masters, de Llibres del Segle. I el figueren Àngel Burgas s'ha endut el premi en la categoria de literatura infantil per Noel et busca.

Josefa Contijoch ha estat guardonada amb el premi de Novel·la per l'obra Sense alè, Josep Iborra el d'Estudis Literaris per Humanisme i Nacionalisme en l'obra de Joan Fuster, i Rosa Cabré el de Biografies i Memòries per l'epistolari complet entre Baltasar Porcel i Llorenç Villalonga.

En l'apartat d'Investigació s'ha premiat Literatura catalana i cinema mut, de Teresa Iribarren, Arrels germàniques de la matemàtica contemporània, de Pilar Bayer, Jordi Guardia i Artur Travesa, i La paraula arriscada de Ramon Llull, de Dominique de Courcelles.

Sobre Teatre, han estat distingits Toni Gomila, per Acorar; L'Òpera Còmica de Barcelona, de Viviana Salisi i Artur Arranz, i l''espectacle Ivan i els gossos, de Hattie Naylor, dirigit per Pau Carrió i interpretat per Pol López.

A més de Burgas, els guanyadors en la categoria de Literatura infantil i juvenil han estat Joana Raspall pel conjunt de la seva obra; i Virginia Lorente, per Les meves casis favorites.

Durant l'acte de presentació es va criticar durament la difícil situació de la literatura.