El relat del llibre La Comanda, d'Enric Crespi, transcorre en més de vint poblacions de les comarques gironines que es converteixen en l'escenari d'una trama que barreja misteri i ciència ficció i que s'inspira en les històries cavalleresques.

La Comanda combina la literatura d'ambientació medieval amb la recuperació del gènere en català de la ciència-ficció, del qual el màxim exponent és Chrétien de Troyes, amb l'obra El cavaller de la carreta (1176-1181).

Els protagonistes de l'obra de Crespi són dos companys: un excavaller reconvertit a frare i un home d'armes. Junts faran un viatge arreu de les comarques gironines per buscar la resposta a un misteri que inquieta les autoritats eclesiàstiques. En aquest punt, la novel·la fusiona els relats cavallerescos amb la ciència-ficció.

Enric Crespi, banyolí d'adopció, és mitòleg i medievalista, i estudiós de la qüestió del graal des d'una òptica multidisciplinària.

Publica la seva primera novel·la amb el suport del Patronat de ?Turisme de la Costa Brava i la ?Diputació de Girona, que el consideren "un del millors autors de ficció catalana que viuen en un volgut anonimat".